București, 28 martie- Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi) în parteneriat cu WWF- Romania au organizat, ieri, un workshop pe tema implementării programului “Ipoteca Verde”. Workshop-ul a oferit informaţii despre cadrul legislativ necesar implementării unui astfel de pogram ce încurajează construcţia cladirilor eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. Programul reprezintă o oportunitate pentru România de a fi printre primele țări din regiune care introduce un instrument financiar inovativ ce ține de reducerea costurilor la energie, îmbunătățirea securității energetice și accelerarea adoptării unor tehnologii, materiale și tehnici de construcții mai bune.
Acest proiect pilot urmărește obţinerea unui mediu controlat prin consorţiul dintre o bancă, un dezvoltator imobiliar și un auditor energetic care să implementeze conceptul de ipotecă verde și să demonstreze beneficiile financiare, sociale și de mediu ale acesteia.
Introducerea unui produs financiar de tipul acesta se coordonează foarte bine cu regulamentele privitoare la clădirile eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeană. Drept urmare un proiect pilot de tipul acesta, care a avut succes în alte ţări, va fi ușor de replicat la scară natională, ca urmare a implementării regulamentelor menţionate mai sus.
Banca Natională a României a participat la acest workshop pentru a solicita un punct de vedere din partea instituţiilor financiare (bănci, mediul academic, instituţii publice) despre mecanismele financiare existente în Romania ce încurajează sustenabilitatea în construcţii în vederea regândirii reglementărilor legislative ale Băncii Centrale pentru ca un asftel de program să poată fi implementat.
„Dacă simulările trimise din partea iniţiatorilor acestui program precum și evaluările efectuate de experţi vor demonstra reducerea chetuielilor de întreţinere acoperind totodată investiţia financiară în plus necesară pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a unei cladiri, banii recuperându-se prin economiile care se fac în timpul existentei și utilizării construcţiei, o să pot propune colegilor mei de specialitate o regândire a reglementărilor legislative ale Băncii Centrale, a declarat Bogdan Olteanu, Vice-Guvernator Banca Naţională a României (BNR).
Andrew Prelea, CEO Ozone Homes a demonstrat aplicabilitatea unui astfel de produs bancar scoţând in evidenţă reducerile de cost obţinute în cadrul ansamblului de locuinţe, Avalon Residence (http://www.ozonehomes.ro), ce a fost construit folosind tehnologii și soluţii inovatiove și cu impact redus asupra mediului. “Studiul privind reducerea costurilor cu utilităţile a fost realizat pe perioada iernii luând în considerare factori climaterici standard, însă în condiţiile meteo extreme asemănătoare cu cele ce au fost observate în perioada iernii 2011 – 2012, s-au înregistrat reduceri de cost mult mai puternice datorate consumului mai redus de energie”, a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.
„Un produs de tipul < ipoteca verde > presupune un prim pas dintr-un proces de dezvoltare pe termen mediu și lung prin facilitarea obţinerii de credite mai convenabile pentru o viaţă mai bună. În acelaşi timp, trebuie să convingem şi autorităţile publice și Guvernul să investească exact în zonele unde putem să generăm mai multe locuri de muncă, unde putem să generăm politici mai verzi, în acelaşi timp să creştem eficienţa energetică a mediului construit,”, a declarat Csibi Magor, Country Manager WWF Romania.
In ceea ce privește perspectivele viitoare, Comisia Europeana a modificat Directiva Performaţei Energetice care a devenit mai drastică și cere performanţă energetică mai mare. Calificarea A este destul de greu de obţinut iar în următorul deceniu se vor cere clădiri cu consum aproape zero net energie. Va rezulta un climat politic și economic care va susţine clădirile eficiente energetic. Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi sustine o implementare mai rapidă a acestei directive. Pe masură ce preţul energiei va creste și preţul tehnologiilor eficiente energetic va fi tot mai mic, nevoia de ipoteci verzi va crește. Nu în ultimul rând, clădirile eficiente energetice vor ajunge să domine piaţa și toate ipotecile vor deveni ipoteci verzi. Încurajarea utilizatorilor de a instala contoare pentru a își evalua consumul energetic va susţine un comportament economic mai conștient și va garanta înclinarea populaţiei spre eficienţă energetică și ipoteci verzi”, a declarat Steven Borncamp, Președinte Romania Green Buidling Council.
Dupa cum s-a afirmat mai sus, ipotecile verzi acoperă investiţiile financiare adiţionale necesare pentru o clădire verde pornind de la ideea ca banii imprumutaţi vor fi recuperati ușor datorita economiilor pe care le va facilita construcţia pe durata ei de viaţă. Calculele realizate de Ozone Homes demonstrează fezabilitatea financiară a unui astfel de produs bancar.
Romania Green Building Council (www.RoGBC.org) este o asociaţie non-profit şi apolitică ce încurajează apariţia condiţiilor de piaţă, educaţionale şi legislative necesare transformării industriei construcţiilor şi a celor adiacente în scopul creării şi renovarii unor clădiri performante care sa fie atât sustenabile, cât şi profitabile. RoGBC a primit acreditarea de ” Established Council” (Membru cu drepturi depline) al World Green Building Council (www.WorldGBC.org) .
Ozone Homes (www.ozonehomes.ro) este lider de piaţă în promovarea celor mai moderne şi avansate tehnologii ce privesc realizarea clădirilor ecologice. Construcţiile executate de Ozone Homes sunt sigure şi confortabile, cu o eficienţă energetică ridicată şi accesibile din punct de vedere al preţului şi al întreţinerii.
Pentru detalii vă rugăm contactaţi:
Cristina Şiu
Romania Green Building Council
Director of Development & Marketing
021-222 5135 / 021-260 0051 / 021 – 222 0011
[email protected]g
Ioana Bețieanu
WWF- România
Specialist media și campanii
0730 098 716
[email protected]