baby_bison_2018_tarcu_copyright_tristian_herbert__2_

În momente de incertitudine pentru viitorul reţelei europene de arii protejate Natura 2000, Ministrul Mediului își oferă sustinerea pentru situl Munţii Tarcu

În cadrul unei vizite oficiale în zona de reintroducere a zimbrilor în mediul natural de lângă Armeniș, județul Caraș-Severin, Ministrul Mediului și-a afirmat susținerea pentru situl Natura 2000 Munții Țarcu și pentru rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000, din care acesta face parte. Vizita a avut loc în urma campaniei Alertă pentru natură, organizată la nivel european de WWF, Birdlife, EEB (European Environmental Bureau) și Friends of the Earth Europe, în care s-au strâns 520.325 mesaje de susținere pentru Directivele Natura 2000 din partea cetățenilor europeni. Acestea reprezintă piatra de temelie în conservarea naturii în Uniunea Europeană și oferă o pârghie esențială de protecție pentru peste 27.000 de situri naturale și peste 1.000 de specii de floră și faună. Directivele trec în prezent printr-un proces de evaluare (denumit Fitness check) și riscă să fie slăbite, în efortul Comisiei Europene de a reduce birocrația și a stimula creșterea economică în UE.

Vizita ministerială, la care a participat și Excelența Sa Ambasadorul Marii Britanii în România, a avut rolul de a familiariza factorii de influență sau decizie din acest proces cu unul dintre cele mai valoroase situri Natura 2000 și de a arăta beneficiile socio-economice pe care le generează la nivel local și național atunci când există o inițiativă de valorificare responsabilă a patrimoniului natural.

Situl Munții Țarcu face parte din una dintre ultimele zone întinse de sălbăticie din Europa. Masivul concentrează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81%), cu o diversitate naturală remarcabilă şi cu o abundenţă de specii de 25-78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine – 29% din aria împădurită și 1/6 din aria întregului masiv. Acest patrimoniu, care este deja amenințat, de pildă, din pricina construcțiilor necorespunzătoare de microhidrocentrale, va deveni și mai vulnerabil dacă legislația europeană Natura 2000 va fi slăbită în urma procesului de evaluare Fitness check.

Calendarul evaluării Fitness check și așteptările WWF de la factorii de decizie

În toamna acestui an, Comisia Europeană  organizează o conferință dedicată acestui proces, unde vor fi discutate rezultatele preliminare ale evaluării legislației Natura 2000. În 16 decembrie 2015, va avea loc o reuniune a Consiliului de Miniștri al UE pe probleme de mediu, unde subiectul ar putea fi pus pe agenda de zi. În prima parte a anului 2016, Comisia va publica raportul oficial cu privire la rezultatele procesului de evaluare, iar  verdictul final cu privire la relevanța și eficacitatea legislației Natura 2000 va fi dat în iunie 2016, când Consiliul de Miniștri pe probleme de mediu va adopta Concluziile privind viitorul conservării naturii în UE. WWF și celelalte organizații partenere în campania Alertă pentru natură își dorește ca poziția reprezentanților României la Bruxelles (în speță, Ministrul Mediului), în cadrul Consiliului de Miniștri, să fie una de susținere a Directivelor Natura 2000, astfel încât procesul de evaluare să se încheie în 2016 fără deschiderea lor spre revizuire. Revizuirea lor ar însemna cel mai probabil diminuarea protecției oferite până în prezent de această legislație și irosirea unui efort legislativ, administrativ și de conservare de peste 30 de ani, precum și deschiderea unei „bătălii” legislative care nu este necesară și care ar dura circa 3 ani.

Semnarea certificatului de susținător al sitului Munții Țarcu și al rețelei Natura 2000 de către Ministrul Mediului din cadrul vizitei din 11 septembrie, deși este un gest simbolic, oferă speranță că poziția Ministrului va fi una pozitivă. WWF va pune în continuare la dispoziție factorilor de influență sau decizie date și studii care pot servi ca argumente solide în susținerea legislației Natura 2000.

Eficacitatea și valoarea rețelei Natura 2000

Există dovezi din ce în ce mai consistente că directivele generează beneficii enorme la costuri reduse:

– rețeaua Natura 2000 generează diverse beneficii în valoare de circa 200-300 miliarde euro/an
– fiecare euro investit în rețeaua Natura 2000 generează de circa 7 ori mai multe joburi decât fiecare euro investit în Politica Agricolă Comună
– legislația de mediu din UE reprezintă doar 1% din încărcătura administrativă pe care mediul de afaceri trebuie să o gestioneze (conform analizei Grupului Stoiber al Comisiei Europene – High Level Group on Administrative Burden, 2014)
– în 2012, Directivele Natura 2000 nu au apărut, în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene, în topul celor 10 cele mai împovărătoare legi UE pentru întreprinderile mici și mijlocii

Adevărata problemă este o aplicare precară/încălcări ale legislației și sub-finanțarea pentru această rețea de arii naturale valoroase:

– numai 20% din nevoile de finanțare sunt acum îndeplinite
– zeci de situri Natura 2000 au fost distruse, fără ca autoritățile să intervină/cu contribuția acestora. Un exemplu în acest sens, în Romania, este situl Munții Fagaraș, unde distrugerile produse de investițiile de tip MHC (microhidrocentrale) au fost recunoscute de către Comisia Europenă, care a deschis recent împotriva României procedura de infringement pentru încălcarea legislației UE  în acele cazuri.

Scroll to Top