Bruxelles, Belgia – Comitetul de Industrie al Parlamentului European încercă să submineze Programul European de Comercializare a Emisiilor (ETS) şi să boicoteze obiectivele referitoare la climă pentru anul 2020, spun grupurile de protecţia mediului în urma votului de astăzi cu privire la modul în care ar trebui să opereze piaţa carbonului după 2012.
Comitetul a votat pentru amânarea sau chiar evitarea modificărilor planificate de reducere a emisiilor de la 20 la 30%, în cazul în care o înţelegere internaţională în legătură cu clima va avea loc anul viitor.
„Decizia de astăzi reprezintă o întoarcere de la angajamentele făcute anul trecut de UE. Comitetul de Industrie a pus în mod evident interesele economice înaintea inovaţiei şi dezvoltării tehnologice care ar duce la beneficii pe termen lung, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă şi a unui sistem energetic mai sigur în Europa”, a spus Sanjeev Kumar, expert ETS la Oficiul pentru Politică Europeană al WWF.
ONG-urile de mediu denunţă tentativa Comitetului de a accepta ca anumite industrii mari producătoare de carbon să continue să polueze pe gratis, prin reducerea numărului de cote de poluare pe care ar fi obligate să le cumpere. Această decizie nu e susţinută de date clare care să dovedească faptul că ar suferi un dezavantaj economic nejustificat în raport cu alte companii similare din afara UE.
Mai mult, votul ar permite companiilor să aibă acces la şi mai multe cote de poluare din proiecte în ţările în dezvoltare, reducând şi mai mult efortul necesar din partea
companiilor pentru a reduce emisiile în cadrul UE.
Votul permite un acces chiar mai mare la cote externe în raport cu propunerea Comisiei, ceea ce înseamnă că reducerile locale obligatorii în interiorul UE se ridică la numai 15%. Restul efortului de reducere a emisiilor poate să se realizeze în cadrul unor proiecte dubioase în afara UE. Nici o constrângere juridică si nici un criteriu de calitate puternic nu au fost impuse cotelor externe.
„Votul slăbeşte eforturile de reducere a emisiilor locale cerute de Europa. Dacă alte ţări dezvoltate ar urma exemplul UE, lumea ar fi pe drumul unei creşteri a mediei temperaturii globale cu cel puţin 3.6°C peste nivelele pre-industriale, a spuse Tomas Wyns, expert în ETS al CAN Europe.
Comitetul de Industrie a minimizat într-adevăr responsabilitatea Europei în lupta contra periculoaselor schimbări climatice. Acesta nu este numai un gest complet iresponsabil, dar mai mult decât atât, rezultatele acestui vot vor pune în pericol credibilitatea UE cu ocazia negocierilor internaţionale referitoare la climă.
Grupurile de protecţia mediului consideră că este crucial pentru Comitetul de Mediu să ignore rezultatul votului dezamăgitor al Comitetului de Industrie. Ele solicită Comitetului de Mediu – care va vota la începutul lui Octombrie – să voteze în favoarea unei îmbunătăţiri a eficienţei programului european de comercializare a emisiilor.
Pentru mai multe informaţii:
Tomas Wyns, Climate Action Netwok Europe, +32 (0)2 2295223 / +32 4738403222,
[email protected]
Sanjeev Kumar, WWF, +32 (0)2 7400920, [email protected]
Note:
• Votul Parlamentului European se apropie şi în acest sens WWF, Greenpeace, Friends of the Earth Europe şi Climate Action Network au lansat o campanie de înalt nivel cu privire la legislaţia necesară pentru a determina contribuţia Uniunii Europene în lupta contra schimbării climatice. Campania „Time to lead” (E timpul să acţionăm!) (www.timetolead.eu) solicită factorilor de decizie ai UE să ia atitudine în concordanţă cu evitarea efectelor catastrofice ale încălzirii climatice, prin menţinerea creşterii temperaturii globale medii sub 2°C.
• UE s-a angajat în repetate rânduri la politici de climă menite să menţină creşterea temperaturii medii globale sub 2°C faţă de nivelul temperaturii pre-industriale.
• Grupul de experţi interguvernamentali pe problema schimbării climatice (IPCC) indică în mod clar faptul că, în ţările dezvoltate, reducerea emisiilor ar trebui să fie de 25-40% până în 2020 pentru ca lumea să aibă o şansă de a păstra încălzirea globală sub 2°C.
• Acest comunicat de presă şi materiale conexe sunt disponibile pe: www.panda.org/eu.