scr_230212___busteni___wwf

FSC confirmă că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul cu lemn ilegal și anunţă o perioadă de probă pentru companie

WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) să ia măsuri imediate pentru a soluționa neregulile și ilegalitățile din fluxul său comercial, precum și din recoltarea lemnului obținut în condiții suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei de astăzi a Forest Stewardship Council (FSC) de a plasa certificarea HS într-o perioadă de probă.
 
Decizia FSC vine după ce un grup independent, numit de FSC, a concluzionat că HS este implicată în comerțul ilegal cu lemn. Hotărârea FSC evidențiază condițiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internațional al FSC în februarie 2017:
 

  1. Să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanțurile lor de aprovizionare și angajamentul lor de a aborda deficiențele relevante, în colaborare cu organizațiile societății civile.
  2. Să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent și constructiv cu factorii interesați din zona de mediu și de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluționarea reclamațiilor. Acest plan va adresa atât deficiențele semnificative încă existente în cadrul operațiunilor HS, cât și impactului major asupra pădurilor și a persoanelor cauzat de neregulile din operațiunile lor.
  3. Să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC.

Deși WWF salută hotărârea FSC ce arată că HS este implicată în activități ilegale, este nemulțumit de concluzia Comitetului Director și așteaptă semnale ferme și o acțiune rapidă pentru a se determina  dacă HS îndeplinește cerințele prezentate de FSC.

„Grupul de experți FSC ce a realizat această investigație a concluzionat că există dovezi puternice ce arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală și în comerțul cu lemn ilegal”, a declarat Johannes Zahnen, Specialist forestier al WWF. „Cu toate acestea, decizia de astăzi a Comitetului Director al FSC de a nu se disocia de Schweighofer este sub așteptările WWF în ceea ce privește asumarea unor acțiuni imediate în acest caz (n.r. din partea FSC)„.
 
„Decizia poate fi considerată prea ușor de Schweighofer și de către alte companii ca dându-le mână liberă în a utiliza metode ilegale, fără a risca să piardă dreptul de a folosi logo-ul FSC”, a adăugat Zahnen.
 
Pentru WWF este esențial ca societățile care stimulează un sistem de comercializare a lemnului ilegal să vadă că pentru asemenea fapte există o consecință de la care nu au cum să se sustragă. De aproape doi ani, WWF alături de alte organizații de mediu, jurnaliști, reprezentanți ai Ministerului Mediului au adunat dovezi ce arată că Schweighofer a achiziționat lemn ilegal sau lemn fără documente, a plătit mită și a lucrat cu firme fictive.
Investigația FSC a fost determinată de o plângere WWF depusă în noiembrie 2015. FSC a numit o comisie independentă  pentru soluționarea reclamațiilor pentru a investiga acuzațiile împotriva HS. În acest proces, comisia a analizat mai mult de 400 de documente și a efectuat o serie de interviuri.
 
Raportul comisiei validează preocupările semnalate de WWF, afirmând că „există dovezi clare și convingătoare că HS a fost implicată în comerțul ilegal cu lemn atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale cât și prin propriile sale acțiuni din interiorul acestor fabrici. Comisia a constatat, de asemenea, că HS a dezvoltat un sistem de aprovizionare de încurajează supraexploatarea nivelurilor de producție prevăzute legal, pentru a satisface cerințele de volum. În plus, HS s-a asociat cu firme si persoane fizice împotriva  cărora s-au adus acuzații puternice de acțiuni ilegale și corupte; în unele cazuri, HS a prefinanțat activitățile lor forestiere. Comisia este de asemenea conștientă de acuzațiile mai recente de ilegalitate și corupție în jurul lemnului obținut în Ucraina, pentru fabricile HS din România. Acestea nu au fost investigate de Comisie”.
 
Comisia a concluzionat că există dovezi clare și convingătoare că HS a încălcat politica de asociere cu FSC și a recomandat Comitetului Director FSC să susțină plângerea WWF și să se separe de HS.
 
„WWF se așteaptă ca FSC să efectueze o monitorizare promptă, strictă și transparentă a progresului operațiunilor sale pentru a evita percepția că deciziile bordului înseamnă doar o înregistrare a practicilor ilegale și nu și o condamnare a acestora sub sistemul FSC”, a spus Zahnen.
WWF va continua lupta împotriva tăierilor ilegale și va menține apelul pentru transparență constantă pe piața lemnului.
 
„Succesul economiei, a oamenilor și a biodiversității din România sunt strâns legate de păduri – iar acestea nu pot fi considerate ca o resursă primă ieftină care să fie exploatate de întreprinderi iresponsabile”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România. „Pădurile pot oferi beneficii pe termen lung pentru comunitățile locale și pentru societate în general, dacă sunt gestionate în mod responsabil – dar nu și în cazul în care acestea sunt utilizate în mod abuziv pentru profit imediat. Cazul Schweighofer ar trebui să acționeze ca motivație și să declanșeze acțiuni decisive pentru a stopa fluxul de lemn ilegal ce intră pe piață.”
 
Notă pentru editori:
Certificatul FSC al Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat ca urmare a plângerilor WWF și ale altor organizații: www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?271630/certificatul-FSC-Holzindustrie-Schweighofer-a-fost-suspendat-ca-urmare-a-plangerilor-WWF
 
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Radu Vlad –  Manager program păduri, email: [email protected], tel: 0741 148 124
Magor Csibi – Director WWF România, email: [email protected], tel: 0730 098 722

Scroll to Top