Bucureşti, 22 mai- Programul LIFE,instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu, celebrează astăzi 20 de ani de existență. Pentru a marca aniversarea, organizaţiile care implementează sau care au derulat în trecut proiecte LIFE organizează peste 300 de evenimente, pe durata întregii luniluni mai. Evenimentele variază de la ”Tabere LIFE de Paște pentru Copii” în Spania, la un ”Târg Regional de Flori” în Grecia, un ”Concert de broaște sub clar de lună” în Germania, până la ieșiri în teren cu copiii din comunităţile locale, pentru observarea păsărilor în diferite zone protejate din România.
Pe 22 mai, echipa WWF, împreună cu partenerii proiectului din România, îi va însoţi pe copiii din Clubul Cormoranului în zona reconstrucției ecologice Balta Geraiului, pentru a se bucura de bogata biodiversitate a zonei. Echipa va discuta împreună cu copiii despre cele două specii emblematice ale zonei și despre importanța lor pentru comunitatea în care trăiesc. Clubul Cormoranului a fost înfiinţat în cadrul proiectului în urmă cu mai mult de 3 ani și reuneşte toți copiii pasionați de natură din zona proiectului Green Borders.
Proiectul LIFE “Conservarea transfrontalieră a speciilor de Cormoran mic şi Rață roșie în situri cheie din România şi Bulgaria”, Green Borders (Frontiere Verzi) se alătură astfel celorlaltor proiecte LIFE atât din România, cât și din întreaga Uniune Europeană, sărbătorind 20 de ani de existență LIFE. Green Borders îşi propune să asigure condiţiile pentru obţinerea unei stări favorabile de conservare pentru cormoranul mic şi rața roșie, două specii de păsări de importanţă comunitară, atât în România cât şi Bulgaria. În acest sens, pe parcursul proiectului sunt realizate o serie de activități atât de conservare, cât și de comunicare și educaţie, care vin în sprijinul obiectivului proiectului.
Şi proiectul LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” a celebrat cei 20 de ani de program LIFE, prin organizarea a două evenimente speciale dedicate elevilor din școlile de pe teritoriul celor 12 situri Natura 2000 pentru Protecția Păsărilor de pe întreg teritoriul țării, incluse în proiect. Primul eveniment a constat în premierea, pe data de 16 mai, a celor mai bune scenarii de benzi desenate realizate de elevi, care vor continua povestea a două acvile, Generalul și Piciul, postată pe site-ul proiectului www.pomarina.ro sub forma unui serial de benzi desenate. Cu această ocazie a fost marcată și Ziua Păsărilor Migratoare, care se celebrează în fiecare an pe data de 13 mai (http://www.worldmigratorybirdday.org/). Acvila țipătoare mică este o pasăre migratoare aflată în declin pe suprafaţa întregii arii de răspândire, fiind estimată la 20.000 de perechi la nivel global.
Cel de-al doilea eveniment organizat de Milvus va avea loc pe data de 22 mai, dată la care se celebrează în toată lumea Ziua Internațională a Biodiversității. Evenimentul va consta într-o ieșire în teren cu 30 de elevi din școlile aflate în siturile cheie ale proiectului: SPA Podișul Hârtibaciului, SPA Piemontul Făgăraș și SPA Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Cu această ocazie, copiii vor putea observa pasările în mediul lor natural și vor afla informații importante despre ecologia păsării de la specialiștii proiectului LIFE.
Şi Parcul Naţional Porţile de Fier marchează aniversarea Life; în judeţul Caraş Severin se implementează Proiectul Life+ „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciilor şi habitatelor prioritare din zona umedă Porţile de Fier”. Se vor organiza acţiuni de educaţie ecologică cu elevi din şcolile localităţilor situate de-a lungul zonelor umede din zona protejată Cursul Dunării Baziasş Porţile de Fier. Localizată în sud-vestul României, această arie specială de protecţie avifaunistică se suprapune peste suprafeţe însemnate de habitate prioritare, aici găsindu-se populaţii importante de cormoranulsâşi alte specii protejate, fiind clasificată drept a treia zonă importantă pentru păsări din România.Elevii acestor şcoli vor beneficia de explicaţii de la specialişti cu privire speciile de păsări care cuibăresc în apropierea lor şi vor avea ocazia să le vizualizeze din observatoarele amenajate în aceste zone umede. De asemenea, vor fi organizate concursuri de desene şi eseuri cu tema: ” Importanţa zonelor umede pentru viata sălbatică şi comunitate”. Cele mai bune lucrări vor fi premiate. Detalii pot fi obţinute de pe site-ul http://cormoran.portiledefier.ro.