În România, milioane de gospodării, la care se adaugă școli, spitale și primării, se încălzesc an de an cu lemn de foc și alte resturi vegetale. Mai ales în perioada aceasta cu scăderi bruște de temperatură în mai multe zone din țară, lemnul de foc rămâne una dintre principalele surse de combustibil pentru gătit și încălzire.
Însă câți dintre noi știm că de achiziționarea, depozitarea și utilizarea lemnului de foc depinde nu doar bugetul nostru, dar și sănătatea noastră ? În acest articol, vom explora câteva recomandări practice privind uscarea corespunzătoare a lemnului și importanța acesteia pentru oameni și natură.
De ce este important să folosim lemn uscat în producerea de energie
Dintre cele aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România dependente de lemnul de foc, cele mai multe îl folosesc proaspăt tăiat, sau cu o umiditate crescută, ce nu oferă căldură, înseamnă o cantitate mai mare de lemn folosit, deci costuri mari și un nivel ridicat al poluării cu fum care ne pun în pericol sănătatea.
În cadrul mai multor proiecte la nivel național și regional, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a promovat de-a lungul timpului tranziția justă și graduală către o economie cu emisii nocive reduse. Utilizarea biomasei, îndeosebi a lemnului de foc, are un impact major asupra ecosistemelor forestiere și poluării aerului. Arderea lemnului umed eliberează o cantitate foarte mare de emisii de carbon și alte substanțe chimice, ceea ce contribuie la creșterea gradului de poluare. Mai mult decât atât, tăierea excesivă a copacilor are un impact semnificativ asupra biodiversității. De aceea, sunt necesare soluții pentru beneficia de un randament crescut al biomasei forestiere (precum achiziționarea de lemn uscat) și ulterior pentru reduce dependența gospodăriilor de lemnul de foc.
Utilizarea lemnului cu o umiditate crescută are impact nu doar asupra mediului înconjurător, ci și a sănătății și condițiilor de trai.
Un kilogram de lemn proaspăt tăiat poate conține până la o jumătate de litru de apă, ceea ce face ca arderea lui să fie ineficientă, să producă mult fum și să necesite o cantitate dublă de biomasă în comparație cu folosirea celui uscat.
Lemnul care are un grad de umiditate de peste 20% arde mai greu și emite particule și substanțe chimice toxice în aer care pot fi cu ușurință inhalate de sistemul respirator. Pe lângă problemele de sănătate, lemnul umed este și o risipă de bani, pentru că produce mai puțină căldură, ceea ce va determina un consum ridicat de biomasă. Astfel, pentru gătit sau încălzire, o gospodărie va folosi mereu o cantitate mai mare de lemn umed în comparație cu lemnul uscat, pentru același consum de energie, ceea ce poate deveni costisitor.
Sfaturi practice pentru uscarea lemnului
De ce trebuie să ții cont pentru a te asigura că folosești corespunzător lemnul de foc pentru costuri reduse și o eficiență energetică sporită? Modul prin care alegem și depozităm lemnul în gospodării poate face diferența în ceea ce privește sănătatea noastră, costurile, consumul de energie și amprenta pe care o lăsăm asupra mediului.
Alege lemnul corespunzător
Este foarte important atunci când alegi lemnul de foc să utilizezi biomasa solidă cu un grad cât mai scăzut de umiditate sau să apelezi la tipul de lemn care se usucă mai rapid. Există diferite moduri prin care poți cunoaște conținutul de umiditate al lemnului, de la folosirea unui tester la recunoașterea unor semne care dau de gol umezeala acestuia. Greutatea redusă sau fisurile de la capătul lemnului sunt doar câteva dintre detaliile care pot arăta cât de uscat este lemnul de foc din gospodărie.
Secționează lemnul de foc
Nu trebuie să ții cont doar de conținutul de umiditate la achiziționarea lemnului, ci și de cum îl utilizezi și depozitezi ulterior. Pentru a usca lemnul de foc cât mai eficient, acesta nu trebuie păstrat în bușteni. Aceștia trebuie despicați în dimensiuni mai mici pentru a permite uscarea naturală a acestuia și evaporarea umezelii. Cu cât lemnul este despicat în bucăți mai mici, cu atât se va usca mai rapid.
Depozitează corect lemnul pentru a-l usca mai ușor
Calitatea lemnului și procesul de uscare depinde și de felul în care acesta este depozitat. Trebuie astfel să te asiguri că lemnul de foc, după ce a fost despicat corespunzător, este stocat pe peleți sau pe bușteni, în locuri bine ventilate și acoperite deasupra pentru a proteja stiva de ploaie sau zăpadă. Modul în care aranjezi lemnul poate de asemenea accelera procesul de evaporare a umezelii, căci stivele lungi și înguste se vor usca mereu mai rapid.
Prin urmare, folosirea lemnului uscat prin respectarea unor pași în reducerea gradului de umiditate este extrem de importantă. Aceasta poate contribui la creșterea eficienței energetice a gospodăriilor dependente de lemnul de foc, îmbunătățirea condițiilor de trai, reducerea consumului necorespunzător al biomasei solide și, implicit, la protejarea sănătății și reducerea emisiilor poluante. În acest sens, WWF-România susține implementarea unor campanii de educare și creștere a gradului de conștientizare, dar și alte măsuri din partea autorităților. Astfel, WWF-România pledează pentru reglementări legislative privind stimularea utilizării lemnului cu umiditate scăzută și sprijin pentru modernizarea sistemelor de încălzire existente, îndeosebi pentru a combate sărăcia energetică în rândul gospodăriilor dependente de foc din comunitățile vulnerabile.
Află mai multe sfaturi practice din infograficul privind importanța uscării lemnului de foc: