Zimbrul – creatură fascinantă, desprinsă parcă din basme. E greu de crezut că, după ce timp de 250 de ani nu au mai existat în țara noastră, giganții cei blânzi trăiesc, în libertate, în Munții Țarcu.
Ca să înțelegeți de ce este necesar, totuși, să mai aducem exemplare din alte țări europene, trebuie să vă spunem povestea lor.
Cândva o prezență comună în întreaga Europă, vânătoarea excesivă și pierderea habitatului au dus la dispariția lui din sălbăticie, la finalul secolului al XIX-lea. Au supraviețuit, în captivitate, 54 de specimene, dintre care doar 12 s-au reprodus. Datorită eforturilor concentrate de conservare și a programelor de reproducere, specia a început să revină încet, dar constant, în ciuda diversității genetice periculos de scăzute de la care s-a pornit.
Astfel, introducerea în Carpații de Sud-Vest a unor exemplare provenite din alte zone ale Europei aduce un flux genetic nou și ajută la evitarea încrucișării consanguine excesive, care poate cauza probleme de sănătate și scăderea rezistenței speciei.
Anul acesta am avut două transporturi care ne-au adus 14 exemplare valoroase genetic – 10 zimbri din Germania și 4 din Suedia.
Cum decurge o astfel de translocare? După ce animalele au fost atent selecționate în funcție de vârstă și de proveniența ereditară și au fost ținute împreună o perioadă lungă de timp, pentru a forma un grup omogen, sunt încărcate într-un camion adaptat special nevoilor lor și pornesc spre Armeniș.
Așteptăm camionul de transport la drumul principal, pentru a-l călăuzi spre Măgura Zimbrilor. O mașină va merge în față, alta, cea în care este și medicul veterinar, în spate.
De la drumul național intrăm pe cel forestier. Avem încă asfalt, după trei zile de ploaie a ieșit soarele, totul este în grafic.
Din loc în loc, șoseaua se îngustează, dar nu atât de mult încât să încurce transportul. La intersecția unde începe porțiunea neasfaltată, ne așteaptă un TAF (tractor articulat forestier), care se încadrează între noi și camion, gata să intervină dacă TIR-ul se blochează pe vreo bucată mai dificilă de drum.
Este nevoie de ajutorul TAF-ului în două zone afectate de ploile din ultima vreme, dar trecem cu bine și ajungem fără probleme la țarcul de aclimatizare. Aici, zimbrii vor rămâne pentru cel puțin o lună, iar starea lor de sănătate va fi atent monitorizată de rangeri.
Șoferul camionului face câteva manevre, poziționând remorca exact lângă intrarea în țarc. Se asigură vehiculul, se coboară separatoarele, toată lumea scoate telefoanele sau aparatele foto, apoi se lasă liniștea. Transportul de la începutul săptămânii, cu cele 10 exemplare relocate din Germania, a decurs rapid și fără incidente. Sperăm că și Leia, Helena, Gimli și Legolas, aduși tocmai din Suedia vor colabora.
Primul zimbru coboară, șovăind. Este o femelă frumoasă, dar nehotărâtă – Leia. Până la urmă, chemarea dealului plin de iarbă este mai puternică decât dorința de a rămâne cu grupul, așa că pornește, ușor, pe pantă. O urmează, pe rând, cei doi masculi. Puțin mai hotărâți și mai entuziaști decât ea.
Îngrijitorii manevrează cu grijă separatoarele pentru ca și cel de-al 4-lea zimbru să poată ieși. Doar că Helena se lasă așteptată. Obosită după cele 48 de ore de mers, se apropie de gura remorcii, ia o creangă cu frunze suculente, plasată acolo pentru a o atrage afară, și se întoarce la confortul și întunericul trailerului, unde stă liniștită pentru următoarea oră. Batem din palme, facem gălăgie, dar femela nu dă niciun semn că ar vrea la soare și la iarbă verde.
Singura soluție rămasă este să fie tranchilizată pentru a putea fi scoasă în siguranță. Medicul veterinar pleacă pentru a-și lua cele necesare, noi ne tragem într-o parte, să îl așteptăm, iar Helena hotărăște că acesta este momentul cel mai bun și iese singură, pornind, agale, spre vârful dealului, unde o așteaptă ceilalți trei zimbri.
Răsuflăm ușurați, ne strângem lucrurile și pornim spre casă. Rangerii rămân pentru a se asigura că totul este în regulă. Este prima dată când avem în țarc, în același timp, două grupuri provenind din locuri diferite, așa că interacțiunea dintre ele va fi monitorizată cu atenție.
La începutul lunii iulie, cele 14 exemplare vor fi eliberate, iar populația liberă de zimbri din Munții Țarcu, la aniversarea a 10 ani de la primul transport din Carpații de Sud-Vest, va depăși 190 de indivizi.
În cadrul proiectului LIFE with Bison, WWF-România, împreună cu partenerii de la Rewilding Romania, Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane, Primăria Armeniș, Primăria Cornereva și Primăria Teregova vor reloca 40 de zimbri pentru a crește diversitatea genetică, vor implementa noi măsuri de coexistență și vor crea un grup de lucru care să dezvolte un Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei.
Proiectul ”LIFE with Bison” este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin Programul LIFE.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acesta.
Parteneri: