Timp de doi ani liderii comunitari din 10 localități din județele Brașov, Sibiu și Mureș au dobândit cunoștințe și experiență pentru a dezvolta o capacitate crescută de acțiune civică și pentru a derula inițiative locale. Implicarea și acțiunile lor pot influența în bine deciziile autorităților în ceea ce privește viitorul comunității lor și a destinației ecoturistice Colinele Transilvaniei. Proiectul „Colinele Transilvaniei – Model de parteneriat activ pentru o dezvoltare durabilă” (PACT 2020) s-a axat pe identificarea nevoilor la nivel local, pe îmbunătățirea guvernanței locale și întărirea Parteneriatului pentru Colinele Transilvaniei. Acesta din urmă reunește 11 organizații ce susțin dezvoltarea durabilă a ariei protejate Podișul Hârtibaciului. |
Inițiativele comunităților sănătoase Criț, Viscri (județul Brașov), Alma Vii, Agnita, Mălâncrav, Richiș, Hoghilag (județul Sibiu) și Archita, Saschiz, Daia (județul Mureș) au fost scena întâlnirilor cu locuitori activi, unde partenerii proiectului, Asociația WWF România, Asociația Mioritics și Fundația Mihai Eminescu Trust, au ascultat cu ce se mândresc comunitățile. Un exemplu de inițiativă roditoare din Colinele Transilvaniei este Vecinătatea Femeilor din Saschiz, prezentată în animația „Comunități sănătoase”. |
„Când o comunitate devine unită, ea se dezvoltă din punct de vedere cultural și social. Dacă reușește să valorizeze capitalul natural și uman în mod sănătos, atunci ea poate prospera și economic. În Colinele Transilvaniei, ne bucurăm să avem câteva exemple de astfel de comunități, a căror existență a contat, negreșit, în obținerea certificării ca destinație pentru ecoturism, în noiembrie 2022. Această recunoaștere este acordată de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, pe baza unui set complex de criterii calitative. Este clar că elementele umane, naturale și economice sunt interdependente, se susțin, se hrănesc unele pe altele,” ne spune Cristina Iliescu, Manager destinație ecoturism, Asociația Mioritics. Inițiativele din Coline au fost atent selecționate, în funcție de elementele care pun în funcțiune și mențin o comunitate activă și sănătoasă și care pot motiva alte zone să le replice sau să le adapteze nevoilor proprii. Aceste inițiative au fost adunate cu grijă într-o Colecție de experiențe cu și despre comunități sănătoase, pe care o puteți găsi pe site-ul proiectului PACT2020. |
În același timp, ne-am îndreptat atenția către nevoile și preocupările cetățenilor și am formulat pentru fiecare localitate un plan pentru viitor bazat pe lucrul împreună, în mod echitabil, alături de autorități. Viziunile satelor ne arată nu doar un puternic atașament față de trecut, dorința de păstrare a tradițiilor, ci și o nevoie urgentă de schimbare, de adaptare la nou și de modernizare.
Să luăm ca exemplu Mălâncrav, un sat activ, bine populat și asociat cu stilul de viață tradițional, cu biserică fortificată, natură abundentă și parte din traseul Via Transilvanica. Aici, există loc de mai bine, iar localnicii și-au exprimat în viziunea lor nevoia de racordare la apă și canalizare, transport în comun, gestionare a incendiilor de vegetație și amenajarea unui spațiu destinat evenimentelor culturale. Toate necesită sprijinul autorităților. De aceea, nucleul activ al satului, creat prin acest proiect, va iniția un dialog activ cu Primăria și Consiliul Local pentru preluarea nevoilor și dorințelor reale ale locuitorilor din Mălâncrav și punerea lor în practică cât mai curând.
„Îmbunătățirea guvernanței locale, prin care oamenii devin o voce activă în procesul decizional, va crește interesul autorităților locale și poate influența strategia regiunii. Astfel, poate crește nivelului de trai, ceea ce aduce cu sine numeroase beneficii socio-economice, de la creșterea coeziunii locale, la dezvoltarea micilor afaceri și a turismului. Am pornit de la 10 comunități, dar sperăm că acest spirit civic, cu sprijinul asociațiilor locale și al materialelor dezvoltate în proiect să se oglindească în toate cele 44 de comune din Colinele Transilvaniei și în celelalte destinații ecoturistice din țară”, ne spune Carmen Pădurean, Managerul proiectului PACT2020.
Ajutorul din vecini
Primăvara acesta ne-am reîntâlnit cu cele 10 grupuri de inițiativă, pentru a face un bilanț, a pune umărul la treabă concret și pentru a sărbători, în spiritul tradiției săsești, care pune preț pe conectarea oamenilor și pe ajutorul acordat vecinilor.
Am organizat acțiuni de voluntariat: de la montat coșuri de gunoi, la aranjat și ordonat un spațiu public cu scop de relaxare, la repararea unui podeț, la repararea sobei de la căminul cultural sau construcția și pictarea unor cuști pentru animalele străzii sau ridicarea unui gard pentru o viitoare grădină școlară. După muncă, am luat masa împreună și am pus la cale următorii pași pentru a împlini viziunea fiecărui sat.
„Cu ajutorul proiectului, am identificat și promovat modele de implicare civică și am revitalizat conexiunea dintre oameni la nivel local. De asemenea, am tras un semnal de alarmă autorităților locale pentru a se implica activ în bunăstarea locuitorilor lor, prin dezvoltarea durabilă a comunității. Doar prin voință comună putem să asigurăm dăinuirea capitalului natural și cultural din Colinele Transilvaniei”, declară Michaela Tuerk, Manager dezvoltare și planificare proiecte Mihai Eminescu Trust.
Pas cu pas, imortalizat de Cosmin Dumitrache
Acțiunile întreprinse în acești doi ani de proiect precum și frumusețea ecodestinației Colinele Transilvaniei și vocea oamenilor cu care am colaborat pot fi urmărite în filmul documentar realizat de Cosmin Dumitrache, regizor și cameraman care împreună cu Dan Dinu, a creat timp de 10 ani documentarul România Sălbatică (2021).
„În doar 15 minute ne transferăm cu mintea și sufletul într-un ținut, parcă rupt din legende, cu dealuri line și natură bogată, cu peisaje medievale și oameni gospodari. Ca în orice poveste avem și momente de cumpănă, lucruri de învățat și reușite de sărbătorit. Îi mulțumim lui Cosmin fiindcă a imortalizat puterea celor 10 comunități din Colinele Transilvaniei de a se afirma și de a-și croi singure viitorul prin implicare civică activă”, ne spune Bianca Ștefănuț, Specialist în Comunicare, WWF România – Fondul Mondial pentru Natură.
Proiectul a fost derulat în perioda iunie 2021 – iunie 2023 de Asociația WWF România, în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Mihai Eminescu Trust, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a transfera către comunitățile locale din Colinele Transilvaniei cunoștințe și experiență despre sisteme de bună guvernanță, prin intermediul creării unei rețele de mentori și de lideri comunitari care va răspunde în timp real nevoilor identificate local.
Vă invităm să urmăriți activitatea proiectului, descoperiți materiale informative pe care le-am realizat împreună cu și pentru cele 10 comunități.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Carmen Pădurean, Manager proiect PACT2020, WWF-România, [email protected], +40 730 098 100
Bianca Ștefănuț, Specialist comunicare, WWF-România, [email protected], +40 730.098.722