Zumm

Zumm, brand românesc ce produce specialități din miere de albine, se alătură demersurilor WWF România pentru a proteja polenizatorii, cu precădere, albinele. Parteneriatul început în luna aprilie și se desfășoară pe o perioadă de 9 luni.

Zumm este o afacere familială, născută în familia Cimbru, acum 20 de ani, din dragostea sinceră pentru albine și lucrurile cu adevărat bune şi naturale.

În perioada 2009-2013, producția de specialități din miere de albine a fost grav afectată de utilizarea intensivă a pesticidelor la culturile din zona învecinată stupinei. Din acest motiv, Zumm se alătură demersului WWF privind interzicerea utilizării neonicotinoidelor în România. Aceste pesticide au un impact negativ asupra albinelor și, astfel, asupra vieții noastre prin alimentele care ajung pe mesele noastre. Împreună, susținem adoptarea Ghidului de evaluare a riscurilor folosirii pesticidelor asupra polenizatorilor (Ghidului Albinei, cum a fost prescurtat în spațiul public). 

  • Polenizatorii sunt o clasă de animale diverse din care fac parte peste 20.000 de specii de albine, alte tipuri de insecte – fluturii și bondarii, și vertebrate – păsări și lilieci.
  • Marea majoritate dintre aceste specii sunt sălbatice, cele câteva care pot fi întreținute de om fiind albinele de miere (Apis mellifera și Apis cerana, dar și cele tropicale din familia Meliponinae), bondari și albine solitare.
  • La nivel global, 90% dintre plantele sălbatice cu flori depind de polenizarea pe care o realizează toți aceștia, iar peste trei sferturi din producția globală de alimente dintre cele mai consumate depinde, pentru volum și/sau calitate, de „serviciul” de polenizare.
  • Valoarea de piață a recoltelor care sunt produse prin polenizare este de până la 577 miliarde de dolari/an la nivel global, coform Raportului Planeta Vie 2018.
  • Ca exemple de alimente care depind de polenizare amintim fructele – merele, piersicile, prunele, perele, fructele de pădure, legumele – fasolea, vinetele, salata, ceapa, cartofii, varza, dar și culturile de cafea, cacao, migdale și alte semințe, și cele pentru uleiuri vegetale (floarea-soarelui, rapiță).

WWF România solicita încă de anul trecut protejarea polenizatorilor, prin elaborarea unei strategii naționale, ținând seama de impactul pe care aceste insecte îl au asupra agriculturii și, implicit, asupra sănătații oamenilor. Insectele polenizatoare sunt în pericol din cauza pesticidelor, iar această amenințare nu face parte din nicio strategie națională, deși acestea joacă un rol vital în existența noastră, prin asigurarea hranei.

Scroll to Top