Connect GREEN

Drum cu prioritate pentru natură

ConnectGREEN. Drum cu prioritate pentru natură

Regiunea Dunăre-Carpați reprezintă una dintre ultimele reduce de sălbăticie pentru speciile de carnivore mari precum lupul, râsul, ursul brun. Dezvoltarea economică din regiune atrage însă după sine și o extindere urbană și de infrastructură care creează noi bariere de-a lungul coridoarelor ecologice de deplasare a animalelor sălbatice și contribuie la fragmentarea habitatelor.

Foarte puțini specialiști implicați în planificarea teritorială dețin experiența necesară pentru a se asigura că, atunci când creează noi planuri de infrastructură, dezvoltarea infrastructurii produce un impact cât mai redus asupra naturii. Mai mult, deși legislația anumitor țări impune planificatorilor să ia în considerare coridoarele ecologice, acest mecanism este slab implementat, în parte și din lipsa unor date solide și de încredere.

Rezultatele și publicatiile proiectului ConnectGREEN

Un set de instrumente valoroase atât pentru specialiștii în planificare teritorială cât și pentru cei din domeniul conservării naturii, cât și pentru legiuitorii din ambele domenii și toate domeniile conexe se regăsește în colecția de publicații realizate în cadrul ConnectGREEN și disponibile mai jos:

• Plan internațional de acțiune privind conservarea carnivorelor mari și asigurarea conectivității habitatelor în Carpați
  • Metodologie pentru identificarea coridoarelor ecologice în țările carpatice folosind carnivorele mari ca specii umbrelă
  • Recomandări pentru minimizarea fragmentării coridoarelor ecologice și a siturilor Natura 2000
  • și, foarte important pentru România, și util pentru autorități: o Foaie de parcurs pentru integrarea conectivității ecologice în legislație
  • pentru a vedea ușor Pașii necesari integrării conectivității în legislație, așa cum reies ei din Foaia de parcurs, am creat acest Infografic

Rezultatele proiectului ConnectGREEN sunt prinse în broșura de final care vă permite să vedeți „Proiectul dintr-o privire” (disponibilă mai jos). Pentru a înțelege contextul conectivității ecologice în Munții Carpați, o foaie informativă (factsheet) vă stă, de asemenea, la dispoziție în colecția elaborată de specialiștii ConnectGREEN.

Menținerea și refacerea coridoarelor ecologice pot asigura populații viabile de carnivore mari în Munții Carpați și pot asigura supraviețuirea unuia dintre cele mai mari ecosisteme funcționale de pe continent. Mai mult decât atât, această nouă abordare comună este menită să accelereze procesele de implementare a mult-așteptatelor proiecte de infrastructură din regiune, în condițiile în care, din cauza neconformării la standardele de siguranță și de mediu, acestea riscă să fie amânate.

Urs brun Foto@Michel Gunther / WWF
Citește despre conectivitatea ecologică în Broșura ConnectGREEN
Află cum o tânără de 15 ani i-a vorbit Președintelui Iohannis despre conectivitatea ecologică și alte noutăți de pe secțiunea News a site-ului ConnectGREEN
Cum se vedea conectivitatea ecologică în România anului 2020? Află de aici

Parteneri proiect

• România: WWF Programul Dunăre-Carpați; Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă Urbană; Administrația Parcului Național Piatra Craiului
  • Austria: WWF Europa Centrală și de Est
  • Republica Cehă: Agenția pentru conservarea naturii din Republica Cehă; Instiutul pentru Amenajarea Peisajului și Grădinărit Ornamental Silva Tarouca
  • Ungaria: CEEweb for Biodiversity; Universitatea Sfântul Ștefan
  • Slovacia: Agenția de mediu a Republicii Slovace; Agenția de stat pentru conservara naturii din Republica Slovacă; SPECTRA Centrul de excelență al UE – Universitatea Tehnologică din Bratislava
  • Serbia: Institutul de Arhitectură și Planificare Urbană și Spațială a Republicii Sârbe; Parcul Național Djerdap

Parteneri asociati

• Ungaria: Directoratul Parcului Național Bukk
  • România: Ministerul Mediului din România
  • Cehia: Ministerul Mediului din Republica Cehă, Ministerul Dezvoltării Regionale din Republica Cehă
  • Serbia: Ministerul Agriculturii și Protecției Mediului din Republica Sârbă
  • Slovacia: Ministerul Transporturilor și Construcțiilor din Republica Slovacă
  • Ucraina: Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina
  • Austria: Danubeparks – Rețeaua de Arii Protejate a Fluviului Dunărea
  • Franța: Alpine Network of Protected Areas – ALPARC.
  • Muntengru: Parks Dinarides – Network of protected areas of Dinarides.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole

București, 19 martie 2024 – WWF Europa Centrală și de Est (WWF-CEE) și Fundația Coca-Cola își reînnoiesc pentru încă trei ani parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” (Living Danube Partnership) pentru a contribui la creșterea rezistenței în fața schimbărilor climatice în ceea ce privește apa, de-a lungul bazinului Dunării. Fundația Coca-Cola sprijină

Citește mai multe