COMBATEM TĂIERILE ILEGALE

Luptăm împotriva tăierilor ilegale deoarece acestea reduc biodiversitatea și pun în pericol întreg procesul de management sustenabil al pădurilor. Tăierile ilegale au și implicații sociale, amenințând locurile de muncă și mijloacele de trai ale oamenilor care depind de resursele oferite de pădure. Înlesnesc evaziunea fiscală, erodează statul de drept și provoacă chiar pierderea de vieți omenești.

Cum actionăm
Identificăm riscurile și cauzele care generează tăierile ilegale. Monitorizăm pe teren gradul de respectare a legislației. Măsurăm riscurile potențiale și impactul pe care acestea l-ar putea avea. Analizăm cadrul legislativ care le permite existența și capacitatea celor implicați de a gestiona situația.

Transformăm fundamental sistemul de control

Pentru a combate tăierile ilegale, susținem transformarea fundamentală a sistemului de control, prin:

• Eliminarea mărcii
  • Monitorizarea și controlul lemnului la prima plasare în piață
  • Creșterea transparenței
  • Prioritizarea controalelor în funcție de riscurile existente
  • Sancțiuni proporționale și descurajante
  • Indicatori de performanță care să vizeze controalele la prima plasare în piață a lemnului

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Modificari Codul Silvic

Săptămâna viitoare îi vom solicita Guvernului să emită o Ordonantă de Urgentă care să „repare” erorile din Codul Silvic

Săptămâna viitoare îi vom solicita oficial Guvernului să emită o Ordonanță de Urgență prin care să blocheze „hemoragia programată” a lemnului dispărut din pădurile României. Considerăm că prevederile noului Cod Silvic, adoptat cu  unanimitate  de  voturi în Parlament și promulgat de Președinte, reprezintă de fapt “aceeași Mărie cu altă pălărie”.

Citește mai multe