Adaptarea Deltei Dunării la schimbările climatice

Delta Dunării, sit UNESCO și Rezervație a Biosferei, este una dintre cele mai valoroase regiuni ale lumii și un loc unde oamenii și natura au coexistat de-a lungul timpului. Ea adăpostește în plus și 5000 de specii de plante și animale și peste 85% dintre speciile de păsări din România, majoritatea strict protejate, precum și cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din Europa.

Sub-bazinul Deltei Dunării, zonă pe care România, Ucraina și Republica Moldova o impart, se confruntă, la fel ca alte delte din întreaga lume cu provocări cauzate de creșterea presiunilor umane, amplificate de schimbările climatice.
 
De aceea, împreună cu partenerii noștri, am lansat proiectul Gestionarea integrată a sub-bazinului Deltei Dunării pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice, derulat  în perioada 2010-2014.
 
În prima parte a proiectului, oameni de știință din România, Ucraina și Republica Moldova au realizat un Studiu de vulnerabilitate a Deltei Dunării privind posibilele impacturi ale schimbărilor climatice asupra zonei. Clipul de mai jos ilustrează principalele transformări prognozate de oamenii de știință pentru perioada următoare. 

Pe baza acestui studiu de vulnerabilitate, a fost dezvoltată apoi o Strategie transfrontalieră de adaptare la schimbările climatice a Deltei Dunării.
 
De asemenea, am realizat studiu de fezabilitate necesar pentru a reconstrucția ecologică a polderului Zarza din apropierea satului Orlovka, din Ucraina. Aplicarea scenariului tehnic propus pentru acest caz ar putea aduce numeroase beneficii pentru oameni și pentru natură, cum ar fi: mai multă apă potabilă pentru comunități, scăderea pierderilor de apă din cauza evaporației, restaurarea a 68 de hectare de pășuni, fânețe, crearea mai multor locuri prielnice pentru înmulțirea peștilor și crearea unor condiții favorabile pentru dezvoltarea ecoturismului.
 
Un alt rezultat al proiectului este realizarea unui proiect-pilot pentru generarea de energie verde din stuf în Vîlkovo. Aici, o șesime din populație este implicate în afacerile cu stuf, material de construcție exportat în stare brută către țările din Europa de Vest. Dar aceste afaceri creează la un loc, în medie, între 1.000 și 2.000 de tone de resturi de stuf care rămân nefolosite. În urma proiectului pilot, acest stuf va fi transformat în brichete folosite pentru a încălzi locuințele, în loc de cărbune.

Nu în ultimul rând, proiectul a inclus și o componentă educativă, pentru ca atât adulții, cât și copiii să fie cât mai bine informați cu privire la impacturile schimbărilor climatice care afectează zona în care locuiesc. Astfel, peste 10.000 de elevi din 40 de școli din partea ucrainiană a Deltei au fost implicați în diferite activități din cadrul campaniei. O caravană ce a promovat gestionarea sustenabilă a resurselor de apă a mers în trei orașe din Delta ucrainiană, mai exact în Odessa, Ismail și Vilkovo, astfel încât peste 3000 de locuitori să poată învăța mai multe despre schimbările climatice. 

Scroll to Top