BIODIVERSITATE

Biodiversitatea este fundamentală pentru planetă și oameni

Ne oferă aer curat și apă, alimente și medicamente. Dar biodiversitatea este în pericol. Doar 23% din specii și 16% din habitatele din directivele UE privind natura sunt în stare bună de sănătate.

Pierderea și fragmentarea habitatului, agricultura nesustenabilă și schimbările climatice sunt principalii factori ai pierderii biodiversității în UE. În cadrul Strategiei UE pentru biodiversitate 2010-2020, toate statele membre ale UE s-au angajat să contribuie la stoparea pierderii biodiversității până în 2020. Această țintă nu va fi îndeplinită.

La baza politicii de biodiversitate a UE se află directivele UE privind păsările și habitatele care stau la baza celei mai mari rețele internaționale de arii protejate, Natura 2000. Acoperă aproximativ 18% din teritoriul terestru UE și peste 9% din mările sale.

pesti wwf malawi

Ce facem pentru a stopa pierderea biodiversitatii?

WWF se angajează să protejeze întreaga viață sălbatică și biodiversitatea unică a Europei, în special în regiunile prioritare Europene WWF precum Mediterana și bazinul Mării Negre. Lucrăm pentru a ne asigura că UE și statele membre:

Resalbaticirea peisajului European

Zimbrii sălbatici din munții Țarcu © Staffan Widstrand /Rewilding-Europe

Răsălbăticirea este o formă de restaurare ecologică care promovează ecosistemele de sine stătătoare, care oferă servicii importante oamenilor și naturii, necesitând totodată un management uman minim pe termen lung. Printre componentele critice ale resălbăticirii se numără restabilirea rolului ecologic al speciilor sălbatice și interacțiunile acestora, îmbunătățirea conectivității în interiorul și între habitate și promovarea succesiunii vegetației naturale și auto-reglarea ecosistemului în urma dezechilibrelor naturale.

WWF, împreună cu numeroase ONG-uri partenere precum Rewilding Europe și Birdlife International sprijină resălbăticirea și restaurarea unor peisaje fiindcă soluțiile bazate pe natură, cum ar fi restaurarea pădurilor naturale, sisteme biologice complexe și auto-sustenabile ar putea să capteze până la două treimi din emisiile acumulate de dioxid de carbon (CO2), contribuind decisiv la limitarea încălzirii globale sub 1,5 ° C.

Restabilirea funcțiilor ecologice în multe alte ecosisteme naturale este la fel de importantă pentru adaptarea la schimbările globale; exemplele includ:

Afla mai multe despre solutiile concrete propuse pentru

Scroll to Top