„Ruta Culturală a Lemnului” de-a lungul Dunării (Danube Wood Route) este noul proiect în care WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), împreună cu parteneri din 11 țări europene, identifică și promovează zone turistice mai puțin cunoscute și dezvoltate, unde „civilizația lemnului” are o tradiție îndelungată ce oferă oportunități pentru dezvoltarea turismului cultural verde și pentru valorificarea superioară a lemnului.
În România, scopul principal este identificarea unui drum al lemnului în regiunile Maramureș și Colinele Transilvaniei, unde potențialul turistic legat de cultura lemnului este uriaș, dar încă prea puțin pus în valoare. Timp de secole, lemnul a adus un conținut cultural valoros locuitorilor acestor zone, modelându-le stilul de viață și asigurându-le bunăstarea. Din păcate, resursele naturale și culturale din zonă sunt acum puțin valorificate, iar unele dintre vechile ocupații tradiționale legate de lemn sunt în curs de dispariție. O mare parte din vechile case din lemn s-au pierdut, au fost lăsate în ruină sau pur și simplu au fost mutate în alte locuri, pierzându-și esența culturală și transformându-se în foc de lemne.
De aceea este extrem de important ca micii producători și comunitățile locale să aibă acces la un lemn de calitate bună, pe care să îl transforme în produse cu o valoare ridicată. Revitalizarea mediului rural și a comunităților dependente de pădure poate fi realizată doar prin facilitarea accesului lor la resursele pădurii, ceea ce va genera locuri de muncă și produse cu valoare ridicată.
Valorificarea superioară a lemnului este, de altfel, un concept strategic pe care WWF îl susține și în cadrul noului Cod Silvic deoarece ea creează premisele unui management forestier responsabil și reduce presiunea asupra pădurilor.
Context
Proiectul DANUBE WOOD(s) ROUTE reprezintă o inițiativă esențială pentru regiunea Dunării și pentru întreaga Europă, având ca scop valorificarea durabilă a resurselor naturale și culturale legate de păduri și lemn. Această rută culturală a lemnului este nu doar o oportunitate, ci și o necesitate în contextul actual, având în vedere bogăția de păduri și patrimoniul cultural asociat din toate țările partenere.
Inventarierea și cartografierea patrimoniului natural și cultural legat de lemn sunt esențiale pentru a crește conștientizarea asupra valorii acestei resurse comune. Este esențial să înțelegem că pădurile din regiunea Dunării nu sunt doar depozite de lemn, ci și habitat pentru specii pe cale de dispariție și furnizori de servicii esențiale pentru comunitățile locale.
Totodată, prin proiect va fi realizată o Strategie comună de valorificare superioară a acestei resurse naturale, precum și dezvoltarea și aplicarea unor instrumente specifice de promovare, a unor acțiuni pilot de formare antreprenorială și crearea unei rute pilot – Traseul cultural al pădurilor de-a lungul Dunării.
Articolul face parte din DANUBE WOOD(S) ROUTE, un proiect Interreg Danube Region Programme cofinanțat de Uniunea Europeană.