WWF-România avertizează că procesul de reformă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva avansează spre necunoscut, certe fiind doar o serie de riscuri majore ce pot compromite atât managementul sustenabil al pădurilor, cât și funcționalitatea administrațiilor ariilor naturale protejate aflate în administrare.
„Vrem să fim bine înțeleși: susținem reforma Romsilva și considerăm că este absolut necesară. Însă această reformă trebuie să aibă ca obiectiv central garantarea unui management durabil al pădurilor statului și nu maximizarea profiturilor imediate. Asta înseamnă armonizarea intereselor economice, sociale și de mediu, printr-un proces transparent, predictibil și cu participarea reală a tuturor actorilor implicați.”
Radu Vlad – manager programe păduri, WWF-România
După o consultare superficială privind „Scrisoarea de așteptare” – documentul-cheie al reformei RNP Romsilva, care stabilește obligațiile de serviciu public, obiectivele specifice și indicatorii de performanță (document a cărui revizuire nu este nici astăzi finalizată) – Guvernul lansează acum în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind Regulamentul de organizare și funcționare al Regiei Naționale a Pădurilor –Romsilva. Nici acum acesta nu oferă însă o direcție de urmat coerentă și clar fundamentată. Amintim că nu a existat nicio dezbatere publică cu privire la această reformă de la începutul procesului.
Practic, acum se propune reorganizarea structurii organizatorice fără a cunoaște clar misiunea și țintele clare. În lipsa unor așteptări conturate în mod adecvat, reforma riscă să fie o construcție lipsită de direcție și coerență, nealiniată obiectivelor asumate prin Strategia Națională pentru Păduri 2030. Astfel, structura organizatorică se redesenează fără a răspunde întrebării fundamentale: care este mandatul, care sunt indicatorii de performanță pentru perioada următoare? Este ca și cum ne-am alcătui o echipă, dar nu am ști dacă jucăm fotbal sau baschet.
Singurul aspect cert și clar formulat, care va produce cu siguranță efecte, este îngreunarea muncii din teritoriu a administrațiilor parcurilor naționale și naturale. Implică, de asemenea, desființarea consiliilor științifice și consiliilor consultative aferente, precum și contactul direct cu comunitățile locale. Această măsură are consecințe grave și directe:
- o centralizare excesivă, care ignoră specificul local;
- ineficiență administrativă și îngreunarea fluxului de avizare pentru proiectele locale de dezvoltare;
- slăbirea semnificativă a procesului de consultare și reducerea implicării reale a actorilor locali în deciziile care afectează direct zonele în care trăiesc sau își desfășoară activitatea;
- pierderi ale oportunităților de finanțare dedicate, din fonduri europene;
- creșterea costurilor directe, care vor fi finanțate din bugetul întreprinderii, ceea ce va face gestionarea ariilor protejate mai scumpă și mai ineficientă;
- politizarea deciziilor științifice, cu riscul pierderii, pe parcurs, a specialiștilor independenți din procesul decizional.
Mai mult, proiectul introduce noi concepte fără a explica modul de funcționare sau impactul acestor măsuri. Este cazul evidențelor contabile separate pentru activitățile comerciale și a celor de interes public (N.B. în condițiile în care obligațiile de serviciu public au fost limitate în mod abuziv, așa cum WWF a semnalat anterior). Nu este clar dacă acestea vor genera eficiență, vor elimina costurile ascunse sau, dimpotrivă, vor duce la birocratizare, disfuncționalități, ineficiență și instabilitate accentuate, cu impact pe termen lung.
De asemenea, decizii importante, pe care s-a insistat în comunicare, precum restructurarea rețelei teritoriale și reducerea numărului de posturi de conducere, sunt practic amânate, fără garanții că vor fi vreodată implementate.
WWF-România solicită organizarea unei dezbateri publice reale, cu implicarea tuturor actorilor relevanți. Reforma Romsilva nu este un simplu exercițiu tehnic de reorganizare internă, ci o decizie cu implicații directe și profunde asupra mediului, economiei și societății.