România trebuie să ajute pădurile să se adapteze schimbărilor climatice, să le finanțeze, să stimuleze creșterea stocurilor de CO2, să susțină eforturile de conservare și să adopte măsuri eficiente pentru combaterea tăierilor ilegale. Acestea sunt câteva dintre propunerile pe care WWF le-a susținut ieri în cadrul unei dezbateri parlamentare pe tema adoptării unei noi Strategii Forestiere Naționale.
Din păcate, în ultimele decenii, pădurile României au plătit costurile unei tranziții nesfârșite, lipsite de viziune sau predictibilitate și ghidate mai mult de influența intereselor de moment. Există acum un grad ridicat de incertitudine legat de datele disponibile pentru resursa lemn, iar datele colectate nu sunt corelate.
Iată de ce elaborarea unei Strategii Forestiere Naționale reprezintă o prioritate și este chiar una dintre reformele esențiale pe care România și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De aceea ne implicăm în discuţiile organizate în această direcție, mai ales când iniţiativele vin din partea forurilor decizionale.
În ultimii ani, WWF a lucrat, împreună cu specialişti din domeniul forestier, la elaborarea unui set de principii de dezvoltare a politicii forestiere din România. Considerăm că Strategia Forestieră Națională trebuie să țină cont de aceste principii pentru a ne asigura că pădurea își poate menține și îmbunătăți serviciile ecosistemice pe care le oferă.
A venit timpul ca autoritățile să stabilească „firul roșu” pe care sectorul forestier trebuie să-l urmeze în viitor. Dacă dorim să avem păduri valoroase, în contextul provocărilor economice sociale și climatice, avem nevoie de o strategie caracterizată prin simplitate, transparență și eficiență.
#ClimaforCeeLIFE, #Clima4CeeLIFE