Dezvoltarea surselor regenerabile de energie ar trebui să ne bucure și să fim asigurați de impactul pozitiv pe care îl vor avea asupra naturii și bunăstării oamenilor. Din păcate nu este mereu așa!
Criza energetică dă naștere unor dispoziții excepționale din legislația europeană în care sunt amendate în mod abuziv și fără nicio consultare publică reguli generale privind conservarea naturii printr-un nou regulament de urgență care este votat chiar mâine, 24 noiembrie, la noi în țară, în reuniunea de Consiliu.
Regulamentul dă undă verde proiectelor de energie regenerabilă de amploare în situri Natura 2000 fără a benficia în prealabil de studii de imact și pot fi dăunătoare râurilor și zonelor esențiale pentru păsări, pe care legislația actuală – deși foarte flexibilă – nu le-ar permite (să continue).
Membrele UE trebuie să îndeplinească o serie de obiective pentru a educe emisiile de carbon și a realiza trecerea către o energie verde, dar crearea obligației Statelor Membre de a se asigura că acordă prioritate oricărui proiect de energie regenerabilă (indiferent de tip, capacitate sau locație și a impactului potențial semnificativ al acestuia) atât timp cât va exista o anumită compensare pentru impact) reprezintă o modificare (care încalcă Tratatele Uniunii) a Directivelor privind conservarea naturii și a calității apelor, pe durata de implementare a regulamentului de urgență, fapt la care textul regulamentului nu face nicio referire la capitolul “Consistency with other Union policies”, cum ar fi de așteptat. O astfel de prevedere poate genera abuzuri fără precedent asupra naturii, precum și rezistență publică la dezvoltarea proiectelor din surse regenerabile și incertitudine juridică în Statele Membre.
WWF solicită respingerea clauzelor privind interesul public superior în contextul sănătății și securității publice, uciderea și perturbarea deliberată a speciilor și amendarea evaluărilor impactului asupra mediului pentru modificări și extinderi ale proiectelor existente.
Este indicată concentrarea pe dezvoltarea la scară mică a instalațiilor solare, a pompelor de căldură și a retehnologizării instalațiilor existente, care vor aduce beneficii mult mai tangibile în contextul schimbărilor climatice, cu riscuri reduse pentru natură.
Foto antet: Graham Eaton / naturepl.com