Peste 300 de grupuri ale societății civile îndeamnă UE să nu reducă protecția lupilor, ci să o consolideze

UE este chemată să consolideze, nu să submineze eforturile de a conviețui cu lupii. Societatea civilă consideră că statele membre ar trebui să consolideze protecția lupilor, nu să o slăbească.

O larg reprezentată coaliție a societății civile și a organizațiilor pentru protecția animalelor solicită statelor membre ale UE să respingă  propunerea Comisiei Europene  de a reduce gradul de protecție a lupilor în temeiul Convenției de la Berna. În schimb, coaliția cere eforturi sporite pentru a promova coexistența cu speciile de carnivore mari, inclusiv măsuri preventive, și pentru a proteja succesele deceniilor de muncă în conservare.

 

Întrucât statele membre UE trebuie să decidă cu privire la propunerea motivată politic a Comisiei Europene, o mare coaliție de organizații ale societății civile și 300.000 de europeni solicită Uniunii Europene să:


1. Promoveze conviețuirea: prin consolidarea măsurilor preventive precum utilizarea gardurilor și a câinilor de pază, care ar trebui să devină mai accesibile pentru fermieri. 

2. Întărească protecția:  pentru a avea certitudinea că vânătoarea ilegală de lup este eradicată, susținând astfel Directiva UE privind habitatele.

3. Crească gradul de conștientizare: furnizând educație bazată pe știință cu privire la beneficiile ecologice și socio-economice ale lupilor.

4. Respecte știința: fundamentând orice modificare a gradului de protecție a lupului pe date riguroase, nu pe presiuni politice.

 

„Conform rapoartelor presei, a existat o mare presiune asupra statelor membre pentru a accepta propunerea nefundamentată științific, dar motivată politic a Comisiei Europene”, a declarat Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF-România, subliniind că acesta este un moment crucial în fața căruia se află toți miniștrii mediului. „Lupii trebuie să rămână strict protejați – nu doar de dragul speciei și al științei, ci și pentru sănătatea ecosistemelor noastre și pentru credibilitatea Uniunii Europene. Dacă UE dorește să fie un aliat de încredere al naturii și un lider global, acum este momentul să își afirme această poziție. Directiva Habitate a UE permite extragerile lupilor în baza unei derogări motivate, iar statele membre au la dispoziție acest instrument pentru a ține sub control pagubele create de specie. Avem nevoie mai mult ca niciodată de o societate matură și responsabilă, care să fie clădită pe respectul față de natură și față de oameni în același timp. Măsuri viabile pentru coexistența cu lupul dar și cu alte specii de carnivore există, trebuie doar voință și sprijin politic pentru a le implementa.” a afirmat în continuare Cristian-Remus Papp.

 

Note de final:

  1.  Textul integral al declarației îl găsiți aici
  2. De Ziua Internațională a Lupului (13 August), Avaaz a lansat o petiție cerând Miniștrilor Mediului ai statelor membre UE să se asigure că lupii vor rămâne sub protecție strictă. 
  3. La sfârșitul anului 2023, aproape 300 de ONG-uri au semnat o scrisoare comună îndemnând Președintele Comisiei Europene să mențină măsurile existente de protecție pentru lupi în întreaga Europă. „Cu excepția cazului în care există noi dovezi științifice substanțiale strânse de serviciile Comisiei Europene, credem că știința și opinia publică s-au exprimat clar: modificarea statutului de protecție a lupului – fie prin legislația UE, fie prin Convenția de la Berna – nu este justificată. ”, se afirma în scrisoare.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România,  [email protected], +40745.891.929

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF România, [email protected],  +40757.176.467

Scroll to Top