Europa întoarce spatele nu doar lupilor, ci și științei!

Grupurile de mediu condamnă aprobarea de către Parlamentul UE a propunerii de retrogradare a protecției lupilor, considerând această acțiune un atac la adresa naturii.

Astăzi, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a slăbi protecția strictă a lupului în temeiul Directivei Habitate a UE. Acest vot vine în urma deciziei anterioare [1] de a retrograda specia în cadrul Convenției de la Berna. Încă de la început, eforturile UE îndreptate împotriva lupului s-au confruntat cu o opoziție puternică din partea oamenilor de știință, a cercetătorilor și a organizațiilor de mediu.

Decizia pur politică, marchează o nouă eră, în care ne îndepărtăm de elaborarea politicilor bazate pe știință și informațiile furnizate de aceasta, în noul mandat al UE, stabilind, astfel, o tendință îngrijorătoare, care se poate extinde mult dincolo de specia lup. Această bruscă schimbare de opinie a UE cu privire la lup este de așteptat să fie doar primul act. Documentele de extremă dreapta și conservatoare [2] [3] [4] arată că dorința nestăvilită de a destrăma legile naturii există încă, la fel ca și atacul continuu asupra Pactului Verde European [5]. Acest vot stabilește, din păcate, un precedent periculos pentru elaborarea politicilor UE, arătând cum o cruciadă nefondată poate fi încadrată ca o prioritate la nivelul întregului bloc.

„Reducerea nivelului de protecție a lupilor este o mișcare politică deghizată în politică – ignoră știința, alimentează diviziunile și pune în pericol unul dintre cele mai mari succese ale Europei în materie de conservare. Într-un moment în care trebuie să promovăm natura Europei – cel mai bun aliat al nostru împotriva crizelor climatice, biodiversității și poluării – unii factori de decizie pierd timp și energie purtând războaie împotriva speciilor și ecosistemelor noastre fragile. Liderii europeni trebuie să își îndeplinească datoria față de public apărând natura, nu sacrificând-o pentru câștiguri politice”, spune o coaliție de ONG-uri formată din WWF UE, BirdLife Europe, ClientEarth și Biroul European de Mediu.

”Nimeni nu contestă că nu avem nevoie de un echilibru în ceea ce privește gestionarea inclusiv a speciilor protejate. Însă asemenea decizii pot duce la măsuri extreme și anume la extragerea unui număr tot mai mare lupi, fără a mai încerca să se investească în măsuri de prevenire a conflictelor, care și-au demonstrat utilitatea și eficiența de-a lungul timpului. Siguranța și bunăstarea omului sunt de departe cele mai importante obiective în contextul conservării naturii, însă aceasta nu trebuie să minimizeze eforturile de conservare ale speciilor sălbatice, care furnizează servicii ecosistemice incontestabile și extrem de valoroase pentru omenire. Acesta este motivul pentru care noi pledăm pentru o abordare echilibrată”, a declarat Dr. Cristian-Remus Papp, Manager național specii sălbatice și arii protejate în cadrul WWF-România.

Schimbarea de direcție a început în septembrie 2023, când președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a pledat pentru reducerea nivelului de protecție a speciei în urma morții poneiului ei, Dolly, cauzată, se pare, de un atac al lupului. În decembrie 2023, Comisia Europeană a propus retrogradarea speciei de pe lista Convenției de la Berna. Cu doar un an mai devreme, UE a respins aceeași propunere pentru lipsă de bază științifică.

Din perspectiva conservării, se așteaptă ca decizia să anuleze decenii de progres. Deși protecția strictă prevăzută în Directiva Habitate a permis populațiilor de lupi să se refacă, starea acestora rămâne fragilă în cea mai mare parte a Europei. Decizia acordă statelor membre o mai mare flexibilitate în „gestionarea” populațiilor de lupi, inclusiv creșterea cotelor, ceea ce va amenința, cu siguranță, în timp, specia. Pentru a evita acest regres, facem apel la statele membre să mențină lupul strict protejat în temeiul legislației naționale.

Slăbirea Directivei Habitate subminează unul dintre cele mai eficiente instrumente ale UE pentru conservarea biodiversității: Directiva stabilește cadrul pentru protecția speciilor, dar și a habitatelor reprezentative la nivel european, și contribuie prin urmare la protejarea patrimoniului natural al continentului.

Note pentru editori

[1] Natura sub atac: Convenția de la Berna slăbește protecția lupului

[2] „Sarcina de reglementare trebuie redusă în general, prin revizuirea legislației UE care afectează sectorul agricol și producția alimentară a UE, inclusiv Directiva privind nitrații și Directiva Habitate”, afirmă Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) într-un document publicat pe 2 aprilie, contribuție la dezbaterea privind „viziunea pentru agricultură”. Sursa: Contexte.

[3] „Este necesară o revizuire a legislației Natura 2000, care să permită statelor membre să protejeze mai eficient natura și să o facă mai rezilientă”, se arată în Manifestul Partidului Popular European pentru anul 2024.

[4] „Cred că este înțelept să se facă imediat o schimbare țintită, care să modifice statutul lupilor. Apoi, ar trebui să evaluăm cu atenție situația altor specii”, spune Peter Liese într-un comunicat de presă din martie 2025.

[5] „Europe's Green Deal is attacked on all sides”, sursa: Le Monde

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați: 

  • Cristian-Remus Papp, Manager național specii sălbatice și arii protejate, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură),  [email protected], +40745.891.929
  • Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected],  +40757176467
Scroll to Top