Aviz istoric al Curții Internaționale de Justiție: Un mediu sănătos este un drept

Pe 23 iulie 2025, Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță juridică a Organizației Națiunilor Unite, a emis un aviz consultativ istoric prin care a confirmat că schimbările climatice sunt o problemă de drept internațional. Astfel, pentru prima dată, Curtea a afirmat că statele au obligația legală de a proteja cetățenii împotriva efectelor dăunătoare ale schimbărilor climatice. Totodată, a subliniat că un mediu sănătos nu este un privilegiu, este un drept al fiecăruia dintre noi, esențial pentru viață, sănătate și bunăstare.

Decizia vine ca urmare a unei campanii a unui grup de tineri din Vanuatu, un stat insular din Pacific care resimte din ce în ce mai mult efectele crizei climatice. Aceștia, împreună cu alte țări și activiști, au cerut Curții să clarifice obligațiile legale ale statelor în fața schimbărilor climatice.

Ce spune Curtea?

  • Statele au obligația legală de a preveni efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice și de a limita emisiile de gaze cu efect de seră.
  • Poluarea nu are granițe, astfel că țările dezvoltate, care au contribuit cel mai mult la aceste efecte dăunătoare, trebuie să joace un rol major în reducerea emisiilor și ar putea fi trase la răspundere pentru impactul asupra cetățenilor din alte locuri.
  • Inacțiunea climatică, subvențiile pentru combustibili fosili și reglementările insuficiente pot fi considerate încălcări ale dreptului internațional.

De ce contează acest aviz consultativ?

Deși nu este obligatoriu și nu poate produce schimbări peste noapte, acest aviz poate deveni un precedent istoric și un punct de referință pentru alte instanțe naționale și regionale, în procese viitoare și negocieri internaționale. Mai mult decât atât, avizul nu este doar o decizie istorică, ci și o dovadă vie a impactului pe care cetățenii, îndeosebi tinerii, îl pot avea în a decide viitorul planetei noastre.

Noi, cetățenii, putem acum mai mult ca niciodată să cerem ca deciziile Curții să nu rămână doar pe hârtie, să punem presiune pe liderii țării noastre pentru a face eforturi și a reduce impactul schimbărilor climatice!

Citește avizul consultativ al Curții

Află mai multe despre activitatea noastră

Facem parte din mișcarea mondială pentru un viitor cu emisii reduse și rezilient la schimbările climatice. Acest viitor presupune stabilizarea nivelurilor gazelor cu efect de seră din atmosferă și luarea de măsuri proactive pentru a ajuta atât oamenii, cât și natura să se adapteze la consecințele crizei climatice. Scopul primordial pe termen lung al activității noastre privind Clima și Energie este de a asigura utilizarea pe scară largă și cât mai eficientă a surselor de energie adecvate și curate, în beneficiul naturii și al comunităților locale.

Scroll to Top