Scrisoare deschisă către Președintele României – ONG-urile lucrează pentru societate

Excelenței sale, domnul Președinte al României, Klaus Iohannis
În atenția domnului Prim-Ministru al României, Marcel Ciolacu

Stimate Domnule Președinte,

Prezenta scrisoare reprezintă vocea unui grup de organizații non-guvernamentale dedicate conservării naturii, reunite în cadrul Coaliției Natura 2000, în legătură cu recentele și îngrijorătoarele derapaje din declarațiile unor reprezentanți ai Guvernului României, care subminează rolul societății civile în dezbaterea publică, în contradicție cu principiile fundamentale asigurate prin Constituția României care garantează libertatea de exprimare (Art. 30) și dreptul la informație (Art. 31) și care permit un dialog deschis și constructiv cu toate părțile implicate în pluralismul democratic.

Despre rolul esențial al ONG-urilor în susținerea pluralismului de opinii și menținerea unui dialog democratic sănătos în România

Organizațiile non-guvernamentale (ONG) joacă un rol fundamental în țările democratice prin promovarea transparenței în procesul decizional, informarea cetățenilor, și facilitarea dialogului social prin crearea unui spațiu pentru dialog, unde diferitele părți ale societății pot discuta deschis probleme de interes comun, promovând astfel pluralismul democratic. Acest rol este crucial pentru monitorizarea și combaterea abuzurilor sau încălcări ale drepturilor omului, contribuind la menținerea statului de drept.

În plus, ONG-urile se angajează să contribuie la educația civică ajutând cetățenii să înțeleagă mai bine drepturile și responsabilitățile lor, incurajandu-i să își exprime opiniile și să se implice în luarea deciziilor care îi afectează. Aceasta include, de asemenea, promovarea și apărarea interesului public asigurând că în procesul decizional, autoritățile țin cont de interesele grupurilor vulnerabile și promovează soluții pentru problemele societale, inovarea socială și dezvoltarea durabilă. Aceste acțiuni contribuie la consolidarea democrației, asigurând că toate vocile sunt auzite și că deciziile sunt luate în mod transparent și responsabil, în interesul publicului larg.

Protecția mediului și responsabilitatea socială

În domeniul protecției mediului, ONG-urile participă activ la cercetarea științifică, aducând date și analize care completează eforturile academice și guvernamentale, și care sunt esențiale pentru planificarea durabilă a utilizării resurselor și a conservării ecosistemelor naturale pe termen lung. Acest efort ar trebui să ajute la o guvernare informată și responsabilă pentru conservarea resurselor, speciilor și habitatelor critice din România, oferind totodată soluții fundamentate științific pentru gestionarea durabilă a pădurilor, apelor și altor resurse naturale, combaterea schimbărilor climatice și o mai bună adaptare la acestea.

ONG-urile de mediu joacă un rol crucial în protecția naturii, prin monitorizarea aplicării convențiilor internaționale și a legislației europene, prin permanenta preocupare pentru conservarea naturii și a resurselor naturale și prin eforturi constante de educare și conștientizare a publicului cu privire la importanța ocrotirii naturii. Cu toate acestea, în ultimii ani, legislația de protecție a mediului, silvică, privind managementul apelor și de vânătoare au suferit modificări subtile, limitând rolul ONG-urilor, în multe contexte, la cel de spectator. Aceste modificări au fost menite să reducă posibilitatea de a interveni constructiv și să permită perpetuarea abuzurilor și a corupției. 

Atitudini față de societatea civilă, în cadrul unui sistem democratic 

Stimate domnule Președinte,

Într-o societate democratică matură, libertatea de exprimare, dreptul la critică, și dialogul deschis între autorități și societatea civilă sunt esențiale pentru menținerea unui stat de drept solid. Neglijarea sau reprimarea acestor dialoguri poate conduce la slăbirea instituțiilor democratice și nu se poate accepta ca exprimarea preocupărilor despre gestionarea resurselor naturale, semnalele de alarmă legate de un riscul unui impact negativ sau solicitarea de informații suplimentare de către societatea civilă să fie etichetate ca rău intenționate de către reprezentanții instituțiilor publice (ex. Ideea că ONG-urile de mediu „în mod sistematic sabotează demersurile statului român”). 

Cererile de clarificări și informații, criticile și solicitările societății civile sunt o modalitate de îmbunătățire a procesului decizional și de a crește eficiența administrației publice. Pozițiile publice ale societății civile au ca obiectiv conștientizarea și ajutorul pentru corectarea unor greșeli, iar răspunsul deschis poate transforma potențialele conflicte în oportunități de colaborare și îmbunătățire comună a politicilor și deciziilor publice, pentru a răspunde mai bine nevoilor cetățenilor și a mediului de care depindem noi și generațiile viitoare.  

Atunci când preocupările legitime ale societății civile sunt întâmpinate cu acuze, se creează un climat de polarizare și conflict care subminează coeziunea socială și stabilitatea politică. Atunci când un oficial guvernamental atacă societatea civilă, în loc să o sprijine, încalcă principiile de bază ale responsabilității democratice. Asemenea acuzații pot avea un efect de descurajare asupra implicării civice și pot fi văzute ca o încercare de a reduce la tăcere criticile legitime și de a evita responsabilitatea.

Membrii guvernului sunt funcționari publici care trebuie să lucreze în interesul cetățenilor. De fiecare dată când se atacă societatea civilă pentru o cerere legitimă de dialog, se acționează în mod contrar acestui rol, punând în pericol încrederea și cooperarea esențială pentru buna guvernare.

Stimate domnule Președinte, 

Vă solicităm cu respect, în calitatea dumneavoastră de garant al respectării Constituţiei şi a bunei funcționări a autorităţilor publice, să descurajați public declarațiile îndreptate împotriva organizațiilor neguvernamentale și să asigurați un climat în care astfel de atitudini să nu se manifeste în viitor, reiterând importanța și rolul societății civile în România și încurajând implicarea activă a acesteia în problemele societății. Printr-un astfel de gest va fi dovedită sănătatea și maturitatea democrației românești, precum și angajamentul României față de valorile europene.

Despre Coaliția Natura 2000

Coaliția Natura 2000 apără interesele naturii de aproape 15 ani. Am fost creați pentru a supraveghea respectarea cadrului legal din sectorul conservării biodversității și pentru a lupta împotriva abuzurilor comise în arii protejate. Punem în valoare expertiza și experiența a 20 de organizații de mediu, care activează în diferite domenii: policy și advocacy, educație, cercetare, conștientizare. Suntem principalul partener de dialog pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în ceea ce privește  biodiversitatea, dar și principalul organism de monitorizare pentru România, din partea Comisiei Europene, în ceea ce privește implementarea Directivelor Habitate și Păsări.

 

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

 

Coaliția Natura 2000
Email: [email protected]
Telefon: +40 722 690 008

Scroll to Top