Conferința științifică pe tema urșilor de la Băile Tușnad, cu participare internațională, vine cu premiere ale tehnologiei de ultimă oră și propune dezbateri generatoare de soluții pentru conviețuirea pașnică om-urs
Săptămâna aceasta, la Băile Tușnad se desfășoară cea de-a treia ediție a Conferinței cu participare internațională III.TusnadEcoBearConf, ce reunește zeci de specialiști din întreaga Europă și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor implicate în prevenirea și gestionarea conflictelor cu urșii.
Conferința propune teme relevante din sfera conservării, soluții tehnice inovative în premieră, dezbateri în jurul temei necesității comunităților bear smart și a provocărilor pe care acestea le au de înfruntat.
Conferința este susținută de proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană (Horizon) NatureFIRST și ”Conservarea necesită Conversație” (CERV – Citizens, Equality, Rights and Values Programme). În a 2-a parte a evenimentului, se vor desfășura și două ateliere de lucru cu participarea părților interesate pe tema Intervenției asupra Faunei Sălbatice și pe tema gestionării participative a problematicii urșilor bruni.
În deschiderea Conferinței, Barbara Bendandi, Director de Conservare WWF-România a afirmat: ”Când vorbim despre Băile Tușnad, ne referim nu doar la cel mai mic oraș din România, ci și la orașul cu cel mai mare număr de interacțiuni om-urs din Europa, cu o densitate estimată la 12,4 urși la 100 km². În ciuda acestui fapt, eforturile celor implicați în proiect au dus la rezultate remarcabile. Din 2021, numărul de daune raportate cauzate de urși a scăzut de la 41 la zero, iar mesajele RO-Alert au scăzut de la 230 la doar 14 anul acesta, cu doar 5 intervenții necesare (o alungare, patru relocări și zero extrageri) Acestea nu sunt doar numere, ci reprezintă vieți trăite mai în siguranță, într-o comunitate care prosperă alături de natură. Această conferință este esențială, deoarece ne permite să împărtășim pe plan național și internațional aceste succese. Lecțiile învățate în Băile Tușnad, prin implicarea comunității și prin inovații tehnice servesc drept model pentru alte regiuni din România și nu numai.”
În prima zi a conferinței a avut loc și o interesantă dezbatere, la care au participat Primarul orașului Băile Tușnad, Butyka Zsolt, fostul Ministru al Mediului, Apelor și pădurilor, Tánczos Barna, Dr. Cristian-Remus Papp, Coordonator al Departamentului Specii Sălbatice din cadrul WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) și Coordonatorul științific al proiectului Nature FIRST, Jan Kees Schakel. S-a vorbit despre rolul tehnologiei în demontarea falselor informații și în documentarea pagubelor, despre puterea Inteligenței Artificiale de a genera soluții de prevenție a conflictelor om-urs, despre necesitatea colaborării tuturor factorilor interesați și despre rolul educației în prevenirea conflictelor om-animale sălbatice.
Soluții în Timp Real pentru Conflictele om-urs: Radarul Conflictelor Om-Urs, proiectat cu scopul monitorizării și predicției conflictelor între oameni și urși bruni (specia Ursus arctos) în timp real, prezentat pentru prima dată la conferința de la Băile Tușnad, este o soluție de pionierat ce oferă o abordare utilă pentru gestionarea conflictelor om – faună sălbatică. Dezvoltat de Wageningen University Research și Sensing Clues în contextul Proiectului Nature FIRST finanțat de UE, cu WWF ca parte din proiect, Radarul pentru Conflicte Om-Urs utilizează atât date istorice despre prezența urșilor și a conflictelor om-urs, date colectate de silvici și ecologi, cât și date furnizate de echipamente de monitorizare (colare, camere cu senzori de mișcare), respectiv informații despre habitatul urșilor pentru a crea o hartă de risc a conflictelor. În plus, rapoartele obținute în timp aproape real despre conflictele om-urs sunt folosite de geamănul digital (Digital Twin) pentru a prezice locația urșilor activi și pentru a oferi imaginea unui perimetru de potențial conflict. Acest sistem permite comunităților să ia decizii rapide și informate pentru a preveni conflictele cu urșii bruni, îmbunătățind coexistența în regiunile unde aceste animale trăiesc.
”Această conferință care a reușit să adune un număr atat de impresionant de specialiști din diferite domenii, dar cu aceeași preocupare către găsirea soluțiilor de coexistență cu speciile sălbatice este o dovadă că drumul deschis de noi la Băile Tușnad este calea către un bun echilibru între acțiunile de conservare a naturii și măsurile de siguranță pentru oameni. Este încă o dovadă că, doar prin implicarea tuturor factorilor interesați, prin co-creare și prin permanenta ajustare a soluțiilor adoptate, în acord cu ultima tehnologie dar și cu realitățile din teren, vom reuși să facem din comunitățile bear smart o realitate la nivelul zonelor cu densități semnificative de urși.” a afirmat Dr. Cristian-Remus Papp, Coordonator al Departamentului Specii Sălbatice din cadrul WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)
Tot la Băile Tușnad, în paralel cu ultimele două zile ale conferinței, în perioada 24-25 octombrie, publicul este așteptat la cea de-a treia ediție a TusnadEcoBearFest, unde WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) îi așteaptă pe oaspeți cu surprize si concursuri cu premii interesante, pe teme legate de conviețuirea cu urșii.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected], +40745.891.929
Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected], +40757.176.467