Rewilding Europe și WWF România au reintrodus zimbrul în Carpatii Meridionali din 2014. Realizat de directorul de film Emmanuel Rondeau, „Zimbrul” prezintă o imagine intimă a sentimentelor oamenilor cu privire la revenirea acestei specii legendare.
O poveste despre acceptarea revenirii zimbrilor
Tocmai a fost lansat un nou documentar care prezintă reintroducerea bizonului european prin ochii localnicilor din comunitățile Armeniș și Densuș din Carpații Meridionali. Intitulat „Zimbrul”, filmul de nouă minute a fost realizat de directorul de film și fotograful Emmanuel Rondeau și produs de White Fox Pictures la invitația WWF România și Rewilding Europe.
Zimbrul a dispărut din România în urmă cu aproximativ 200 de ani, în principal din cauza vânătorii și pierderii habitatului. Din 2014, Rewilding Europe și WWF România au lucrat împreună în zonele de reintroducere a zimbrilor pentru a forma o populație viabilă. Înfățișând acceptarea zimbrului de către oamenii din zonă și percepția lor despre natura sălbatică, filmul demonstrează de ce implicarea pozitivă a comunităților locale este atât de critică pentru succesul eforturilor de resălbăticire.
Ionela, elevă din Armeniș, încântată de clubul de natură TANZ / © EMMANUEL RONDEAU
Întoarcerea unei legende
Zimbrul oferă beneficii persoanelelor din zonele de reintroducere atât în ceea ce privește sporirea bioversității cât și dezvoltarea serviciilor bazate pe prezența acestei specii cheie. Pentru Emmanuel Rondeau, scopul filmului a fost să documenteze întoarcerea zimbrului în viața acestor oameni într-un mod intim și autentic.
„Nu am vrut să promovez nimic sau să folosesc idei pre-concepute”, spune cineastul francez. „Am vrut să descriu emoții și să încerc să îi fac pe oameni să spună ce au în minte. Zimbrul este despre afundarea în realitatea unui eveniment incredibil – revenirea unei specii legendare – și modul în care oamenii simt asta.
Cei doi primari ai comunei Armeniș discutând la evenimentul gastronomic Banat Brunch / © EMMANUEL RONDEAU
Promovarea coexistenței
Unul din obiectivele proiectului Life Bison este să dezvolte și să sprijine modele de coexistență, în care oamenii să poată beneficia de reîntoarcerea faunei sălbatice, stimulând mândria locală pentru zonele de frumusețe și sălbăticie, unice în Europa. În Carpații Meridionali, obiectivul nostru este să folosim natura sălbatică – cu un accent special pe zimbru – ca motor pentru dezvoltarea regiunii. Astăzi, o astfel de dezvoltare implică turismul bazat pe natură, inițiative educaționale și comunitare, cercetare științifică și inovație tehnologică.
Când vine vorba de reintroducerea animalelor puternice precum zimbrul, menținerea unui nivel armonios de coexistență poate fi uneori o provocare. O femeie din satul Peșteana povestește cum un zimbru a intrat în grădina ei și a gustat din legumele plantate cu grijă.
„Am întâmpinat probleme cu zimbrul, el coborând pe văi și sate în timpul iernii, provocând probleme”, recunoaște Florin Hălăștăuan, un ofițer de proiect al echipei Life Bison. „Din perspectivă economică impactul este mic, dar pentru localnici este unul semnificativ. Rangerii noștri, care sunt și membri ai comunității, muncesc din greu pentru a se asigura că aceste probleme sunt evitate.”
O altă provocare este să se asigure că localnicii nu numai că acceptă zimbrii, ci beneficiază de revenirea lor. În 2018, 350 de turiști au venit să experimențeze safari ghidat pe urmele zimbrilor prin intermediul European Safari Company- o experiență unică în Europa.
„Un astfel de turism aduce locuri de muncă și venituri importante pentru localnici”, spune Hălăștăuan. „Zimbrul reprezentă o mare atracție, ceea ce înseamnă că zona devine treptat o destinație căutată. Acest lucru este foarte important pentru acceptarea animalelor. „
Realizarea unei conexiuni
La final, ceea ce reiese cu adevărat în Zimbrul este modul în care aceste animale au atins viața multor oameni.
„Pentru mine, cele mai bune momente în timpul filmărilor au fost întâlnirea cu oamenii din zona de rewilding și când am simțit legătura lor cu mediul”, spune Rondeau. „Este ceva ce nu văd foarte des.”
„Zimbrul arată că în viață, nu totul este negru sau alb”, continuă el. „Unii oameni vor fi întotdeauna pasionați de natură. Dar cred că cel mai interesant este că întoarcerea zimbrului a declanșat ceva la oamenii cărora nu le-a păsat niciodată natura. În multe comunități, revenirea acestor animale a pus natura înapoi în centrul discuției. ”
Urmărește filmul în întregime aici (9 minutes)
Mai multe detalii despre proiectul finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene pe site-ul: www.life-bison.com