Acum un an de zile, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a revenit în Carpații Meridionali. 17 zimbri au fost relocați în Munții Țarcu, provenind din centre de reproducere și grădini zoologice din toată Europa. 14 dintre ei s-au adaptat la noul mediu și sunt pregătiți pentru viața în libertate. Sâmbătă, 13 iunie, vor fi eliberați în noua casă, o arie protejată de 59,000 ha (situl Natura 2000 Munții Țarcu). Împreună cu specialiștii noștri vom continua să îi monitorizăm prin GPS și prin observație directă pentru a documenta impactul pozitiv pe care zimbrii îl au asupra ecosistemului.
În același timp, pe 12 iunie o nouă turmă de 18 de zimbri va ajunge în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș cunoscută drept „Măgura Zimbrilor”. Aceștia provin din opt rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța. Animalele vor trece printr-un proces de adaptare treptată, sau „resălbăticire”, la fel ca prima generație, până la când se vor alătura primei turme în sălbăticie, toamna aceasta.
Astăzi lansăm și concursul cu premii “Zimbrul în Sălbăticie”, un chestionar prin care veți avea ocazia să vă testați cunoștințele despre acest animal legendar și să învățați câteva lucruri noi, explicate de specialiștii WWF. Cei care parcurg quiz-ul pană la 7 iunie pot câștiga o excursie pentru două persoane la evenimentul de eliberare (12-13 iunie) și oportunitatea să se afle în linia întâi a unei inițiative ambițioase, care și-a propus să contribuie la salvarea acestei specii carismatice de la extincție și formarea unei populații de 185 de exemplare în următorii 5 ani.
Concursul este deschis până la data de 25 iulie și pe lângă șansa de a participa la evenimentul de eliberare de pe 12-13 iunie, mai puteți câștiga o excursie pentru două persoane în Măgura Zimbrilor programată pentru această toamnă sau două jocuri de masă (board game) despre zimbru.
De ce este importantă reîntoarcerea zimbrului în Carpatii Meridionali?
În prezent, la nivel global sunt mai puțini zimbri în sălbăticie decât rinoceri negri, o specie extrem de amenințată, de aicinevoia de aă reintroduce zimbrul în habitatele de altădată. Sunt foarte puține locuri din Europa unde natura s-a păstrat în forma ei sălbatică, pură, iar zimbrul e o specie cheie pentru menținerea proceselor naturale specifice zonelor de sălbăticie. Odată ce zimbrii se adaptează în zonele de reintroducere, iar, habitatul este conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, fenomenul va contrbui la menținerea coridoarelor ecologice (zonele de deplasare, adăpost, hrană și reproducere ale animalelor sălbatice) la scară mare.
WWF România și Rewilding Europe, împreună cu parteneri locali, naționali și internaționali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali, care să se bazeze pe valorile specifice ale uneia dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa. Credem că bunăstarea comunităților locale din Carpații Meridionali poate fi susținută prin inițierea de întreprinderi „verzi”, conectate celui mai mare plan de reintroducere la nivel european a acestei specii.