WWF România și Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” (ONCR) semnează azi, în cadrul European Scout Education Forum, un parteneriat menit să contribuie la atingerea țintei Aichi pentru biodiversitate numărul 1 prin care sute de milioane de oameni înțeleg valoarea biodiversității, starea critică în care se află planeta în prezent și ce pot face pentru protejarea acesteia.
WWF România și ONCR împărtășesc valori similare ce țin de Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) și schimbare socială realizată prin educație și implicare directă în comunitate.
Cele două organizații își vor uni forțele în campanii comune, cum a fost anul acesta Ora Pământului, dar și pentru a dezvolta programe și inițiative educaționale care integrează elemente specifice conservării naturii. Tineri educați și oamenii mai bine informați și mai conștienți pot acționa pentru conservarea biodiversității și protejarea naturii, pot adopta un stil de viață mai durabil și pot să promoveze același tip de atitudine către mediul de afaceri și instituții publice.
Parteneriatul are un istoric de activități comune la nivel global începând cu 1973. Astfel, WWF România și ONCR aderă la inițiativa de parteneriat la nivel global între cele două rețele internaționale din care cele două organizații fac parte: WWF (World Wide Fund for Nature) și WOSM (World Organization of the Scout Movement).
Ce este biodiversitatea și de ce trebuie să vorbim despre asta?
Biodiversitatea este cea mai importantă caracteristică a planetei noastre fiind vitală pentru omenire. Prescurtare a sintagmei „diversitate biologică”, termenul se referă la varietatea vieții pe Pământ, în toate formele ei și cu toate interacțiunile sale. Biodiversitatea poate fi exprimată la mai multe niveluri, de la varietatea genetică, la multitudinea de specii individuale, la comunități și, în final, ecosisteme întregi, cum ar fi pădurile virgine sau Delta Dunării, unde viața interferează cu mediul fizic. Aceste numeroase interacțiuni au făcut Pământul prielnic vieții omenești. Tot ce vedem în jurul nostru, de la păduri, delte, râuri, toate ecosistemele care ne oferă resurse pentru traiul nostru, toate acestea înseamnă, de fapt, biodiversitate. Altfel spus, faptul că avem aer respirabil și apă potabilă, hrană și spații de recreere, se datorează biodiversității.