Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din Sud-Vestul României este un instrument de lucru dedicat profesorilor și elevilor din clasele IX-XII, dar şi tuturor celor interesaţi, de la reprezentanţi ai ariilor protejate la organizaţii care lucrează în domeniu. Nevoia de a dezvolta acest ghid a apărut atunci când WWF România a început să lucreze în zona Carpaţilor din Sud-Vestul României şi a observat că multe dintre barierele care stau în calea dezvoltării durabile a comunităţilor locale este lipsa educaţiei în acest domeniu.
Ghidul este unul dintre rezultatele proiectului Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi ce a început în primăvara anului 2015, prin care WWF îşi propune să formeze o reţea de cetățeni activi care se implică în protejarea zonelor sălbatice. Proiectul se derulează în parteneriat cu cinci licee din oraşele Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare localitate fiind situată în imediata vecinătate a celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune.
Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din Sud-Vestul României este un ghid din care tinerii învaţă despre regiunea lor şi este diferit de manualele clasice de geografie sau biologie. Conţine informaţii de actualitate despre arii protejate, parcuri naţionale şi naturale şi conceptul de sălbăticie. Se pune accentul pe bogăţia naturală a locurilor, pe specii cheie din regiune, beneficii, ameninţări, dar şi soluţii. În ceea ce privește soluțiile, tinerii sunt încurajați să creeze propriile lor proiecte pentru protejarea naturii din zona lor. Pe lângă componenta teoretică, ghidul conţine foarte multe metode de lucru interactive, de echipă, cu exemple de activităţi care pot fi folosite de profesori şi au rolul să ţină tinerii cât mai mult în natură şi să-i încurajeze să interacţioneze cu elementele naturale.
Ghidul este structurat în trei părţi:
1. Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni
2. Exploratori ai naturii sălbatice în Carpaţii din Sud-Vestul României
3. Cluburile „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice”.
Prima parte prezintă conceptul de sălbăticie, iar cea de-a doua prezintă patru parcuri naţionale şi unul natural pe suprafaţa cărora se întinde cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa: Parcul Naţional Semenic-Cheile Carașului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușniţa, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei și Parcul Naţional Retezat. A treia parte prezintă pașii necesari pentru derularea activităţilor de învăţare în cadrul a cinci cluburi deschise în cinci licee, cluburi menite să ducă la crearea unei reţele de profesori şi tineri activi care se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă zonele de sălbăticie.
Cluburile pentru protejarea naturii sălbatice integrează experiența Modelul Educațional IMPACT al Fundației Noi Orizonturi, partener educațional în cadrul proiectului Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice. IMPACT este o rețea de Cluburi de Inițiativă Comunitară activă la nivel național și internațional prin care Fundația Noi Orizonturi își propune să imputernicească tinerii să identifice probleme reale din comunitățile lor şi să găsească prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.
”E foarte important ca informaţiile despre conceptul de sălbăticie să ajungă la un număr cât mai mare de oameni care se pot implica în protecţia şi conservarea acestor zone. Şcolile şi, implicit, educaţia pentru dezvoltare durabilă au un rol cheie în transmiterea acestor informaţii. Am creat acest ghid în primul rând ca auxiliar didactic și sprijin pentru profesori şi elevi în organizarea de activităţi în cadrul cluburilor deschise în cele cinci licee partenere însă, pe termen lung, vedem potenţialul de a deveni un instrument pentru profesori pentru predarea unui curs opţional pentru educaţia în natură” a declarat Irina Lapoviţă, managerul proiectului.
„Ghidul este un suport de curs foarte bun pentru noi, profesorii. Conţine foarte multe metode de lucru interactive şi exemple de activităţi care pot fi folosite şi în afara cluburilor: de Şcoala Altfel, la ieşirile în natură şi alte activităţi extracuriculare” declară Corina Trifina, profesor la liceul “Hercules” din Băile Herculane.
Liceele care lucrează împreună cu WWF România și care folosesc metodele de lucru oferite în ghidul Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din Sud-Vestul României sunt:
• Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa (CS) din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului,
• Liceul „Mathias Hammer” Anina (CS), din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa,
• Liceul „Hercules” Băile Herculane (CS) in Parcul Național Domogled – Valea Cernei,
• Liceul „Traian Lalescu” Orşova (MH) din Parcul Natural Porţile de Fier,
• Liceul „Mircea Eliade” Lupeni (HD) din Parcul Naţional Retezat.
Ghidul se poate descărca gratuit accesând acest link:
https://wwf.ro/resurse/publicatii/exploratori_ai_slbticiei/
Materialul s-a realizat cu sprijinul financiar al DBU – Fundația Federală Germană pentru Mediu.