În legislația actuală din România nu există metodologia necesară pentru identificarea și desemnarea coridoarelor ecologice
WWF România a demarat proiectul „Graniţe deschise pentru fauna sălbatică în Carpaţi/Open borders for wildlife in the Carpathians”, care își propune identificarea și securizarea rețelei de coridoare ecologice transfrontaliere, dar și implementarea unor măsuri concrete de reconstrucție ecologică în zonele respective. Astfel, vor fi îmbunătățite habitatele folosite de către carnivorele mari precum ursul, râsul și lupul.
Aceste activități vin în continuarea proiectului „Granițe deschise pentru urși în Carpații României și ai Ucrainei” (www.openbordersforbears.com), care a trasat prima reţea de coridoare ecologice din Maramureș, în zona de graniță România-Ucraina. Spre deosebire de primul proiect, unde specia emblemă a fost ursul brun (Ursus arctos), acum se va realiza o monitorizare sistematică (utilizând camere foto-video, dronă și teste genetice) pentru trei specii de carnivore mari – urs, lup, râs, continuându-se activitatea de identificare a coridoarelor ecologice și în Slovacia și Ungaria. Carnivorele mari sunt în vârful piramidei trofice, iar dacă populațiile lor se mențin în număr optim, înseamnă că și celelalte specii de animale se află într-o stare bună de conservare în habitatele lor.
Coridoarele ecologice, esențiale pentru o populație sănătoasă de carnivore mari
Identificarea și păstrarea funcționalității coridoarelor ecologice este obligatorie pentru a păstra o populație sănătoasă de carnivore mari de-a lungul lanțului Carpatic. Aceste coridoare ecologice asigură conectivitatea între habitatele în care carnivorele mari se deplasează, pentru scopuri diferite (hrănire, împerechere, odihnă, adăpost).
În prezent, în legislația actuală de mediu din România nu există metodologia necesară pentru identificarea și desemnarea acestor zone. Prin intermediul proiectului, factorii de decizie de la nivel național vor participa activ la identificarea și securizarea coridoarelor ecologice transfrontaliere. WWF România și partenerii din proiect vor propune recunoașterea oficială a acestor coridoare ecologice și includerea lor sub protecție legală. De asemenea, publicul larg va fi informat despre importanța coridoarelor ecologice, rolul carnivorelor mari în lanțul trofic, dar și cum pot preveni conflictul om-faună sălbatică.
Proiectul „Open borders for wildlife in the Carpathians” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia-România – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.