WWF și Rewilding Europe vor crea un centru de reproducere a zimbrului în Hunedoara

Rewilding Europe și WWF-România fac primul pas spre înființarea unui centru de reproducere a zimbrului în cadrul grădinii zoologice din Hunedoara. Este o etapă importantă din programul de resălbăticire a acestei specii valoroase pe care cele două organizații, împreună cu parteneri din țară, l-au inițiat în 2013 în Carpații de Sud-Vest.
 
Miercuri 25 mai, doi zimbri, un mascul și o femelă, au fost donați și relocați din Germania și Belgia. Aceștia provin de la grădina zoologică Bielefeld și rezervația Grottes de Han, care susțin eforturile de refacere a populației sălbatice din Carpați. Femela s-a născut în Germania în centrul de reproducere Springe și a fost găzduită în Belgia mai bine de un an. Zimbrii au fost însoțiți de Etienne Brunelle, directorul parcului pentru animale sălbatice din Han sur Lesse.
 
În anumite condiții o grădină zoologică poate să aibă o implicare directă în conservarea unor specii amenințate cu dispariția, oferind un spațiu relevant, confortabil și asistență profesionistă pentru specia vizată. În acest caz încercăm să creem un centru de reproducere, unde zimbri născuți în captivitate rămân în cadrul unei grădini zoologice, însă toții puii născuți aici vor fi introduși în sălbăticie, contribuind la efortul de a readuce o specie care a fost, nu demult, foarte aproape de dispariție totală, înapoi în natură”, spune Magor Csibi, director WWF- România.
 
Puii născuți în centrul de reproducere vor fi eliberați în Carpații Meridionali
 
In cazul de față, puii de zimbru care se vor naște în centrul de reproducere vor fi eliberați într-unul din cele două nuclee de resălbăticire din Carpatii Meridionali (Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă), inițiate de WWF și Rewilding Europe. Pentru a evita consangvinizarea, în anii ce urmează mai multe female din grădini zoologice și rezervații din Europa vor fi relocate aici pentru reproducere. Eliberarea acestor pui, moștenitori ai unor exemplare nou venite în România, va reduce stresul rezultat din relocarea de la mii de kilometri distanță ce poate pune în pericol viața acestora.
 
Pentru a demara acest proiect pilot, WWF- România și gradina zoologică din Hunedoara au încheiat anul trecut un protocol de colaborare, iar cu sprijinul autorităților locale din Hunedoara a fost amenajat un țarc special pentru zimbri, de 6000 m2. Acest demers se desfășoară în cadrul proiectului “Măsuri urgente pentru refacerea populației de zimbru în România”, implementat de WWF- România și Rewilding Europe, finanțat de către Comisia Europeană prin programului Life.
 
În fiecare zi, pe mapamond dispar cel puțin 11 specii și este  datoria noastră să ne luptăm pentru acelea pe care încă le mai putem salva. Este în puterea noastră să protejăm animalele sălbatice și habitatele naturale care asigură sanatatea mediului în care trăim!” ne împărtășește Alexandru Bulacu, specialist WWF în cadrul inițiativei de resălbticire a zimbrului.
 
Despre zimbru
 
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
 
Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației. El consuma iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate. Află mai multe: wwf.ro/rewilding
 
 

Scroll to Top