noaa-Led9c1SSNFo-unsplash

Schimbarea climatică se accelerează mai rapid decât au prevăzut oamenii de ştiinţă

În 2007, Grupul Interguvernamental de Experţi în Schimbarea Climatică (IPCC), câştigător al Premiului Nobel, a realizat cel de-al 4-lea Raport de Evaluare care cuprinde un studiu asupra încălzirii globale, la realizarea căruia au participat aproape 4000 de oameni de ştiinţă din mai mult de 150 de ţări. Cercetările cu privire la schimbarea climatică au evoluat însă în anul de când acest raport respectabil a fost publicat. Noul raport al WWF intitulat „Schimbarea climatică: mai accelerată, mai intensă, mai aproape” analizează aceste noi date ştiinţifice şi revelează faptul că încălzirea globală se accelerează dincolo de previziunile făcute de IPCC.

Raportul WWF a fost realizat cu sprijinul experţilor în schimbare climatică, precum Jean-Pascal van Ypersele, Profesor de Climatologie şi Ştiinţele Mediului la Universitatea Catolică din Louvain/Belgia şi vicepreşedinte nou ales al IPCC, care a spus: „ Este clar că schimbarea climatică are deja un impact mai mare decât au anticipat cercetătorii, deci este vital ca răspunsurile internaţionale de ameliorare şi adaptare să fie mai rapide şi mai ambiţioase. Ultimul raport IPCC a arătat că motivele de îngrijorare sunt acum mai puternice şi aceasta ar trebui să determine UE să pledeze pentru un obiectiv de temperatură inferior celui de 2°C pe care l-au adoptat în 1996. IPCC spune că e nevoie ca ţările dezvoltate să reducă emisiile cu 25-45% până în 2020, comparativ cu anul 1990, chiar şi în cazul unui obiectiv de 2°C. Reduceri de 20% sunt astfel insuficiente”.

Ultimele cercetări arată că Oceanul Arctic pierde banchiza de gheaţă mai repede cu până la 30 de ani faţă de previziunile IPCC. În aceste moment se prevede că aceasta ar putea dispărea complet pe timpul verii între 2013 şi 2040, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimul milion de ani.

Pe baza studiilor ştiinţifice recente, numărul şi intensitatea cicloanelor extreme deasupra Insulelor Britanice şi a Mării Nordului sunt prevăzute să crească, ducând astfel la creşterea vitezei vânturilor şi a pierderilor materiale legate de aceste fenomene în Vestul şi Centrul Europei. Nivelul ozonului, un poluant atmosferic, se prevede a fi similar cu cel al valului de căldură din 2003, cu creşteri semnificative în Anglia, Belgia, Germania şi Franţa. Nivelul precipitaţiilor maxime anuale este de asemenea prevăzut a fi în creştere în cea mai mare parte a Europei, cu riscuri asociate cu inundaţii şi daune economice.

Ecosistemele marine din Marea Nordului şi Marea Baltică sunt în prezent expuse la cele mai mari temperaturi măsurate de când au început să se realizeze înregistrări instrumentale, în timp ce pentru Marea Mediterană se prevede o creştere a frecvenţei secetelor de lungă durată. Gheţarii din Alpii Elveţieni vor continua să se reducă, determinând reducerea producţiei hidroelectrice.

La scară globală, creşterea nivelului mării se aşteaptă să atingă mai mult decât dublul maximului de 0.59 m prevăzut de IPCC până la sfârşitul secolului, supunând astfel unui mare risc vaste areale costiere. Creşterea temperaturii a dus deja la o reducere a productivităţii mondiale de grâu, porumb şi orz.

„Dacă Uniunea Europeană doreşte să fie privită ca lider la întâlnirea Naţiunilor Unite de la Copenhaga de anul viitor şi să asigure încheierea unui acord global solid de combatere a schimbării climatice pentru perioada de după 2012, atunci ea trebuie să înceteze să se derobeze de la responsabilităţile sale şi să se angajeze la reduceri reale ale emisiilor în Europa”, spune Dr. Tina Tin, expert în climă şi autor al raportului.

WWF solicită UE să adopte un obiectiv de reducere a emisiilor până în 2020 de cel puţin 30% sub nivelul anului 1990, obiectiv care să fie realizat în cadrul graniţelor UE şi nu prin credite de compensare (offseting) obţinute în ţări din afara UE. WWF solicită, de asemenea, UE să se angajeze să furnizeze sprijin şi fonduri substanţiale ţărilor în curs de dezvoltare, pentru a le ajuta să combată schimbările climatice şi să adapteze la impacturile care nu mai pot fi evitate.

Pentru mai multe informaţii:
Delia Villagrasa, Senior Advisor la WWF, Tel. +32 (0)486 440223, Email [email protected]
Claudia Delpero, Communications Manager la WWF European Policy Office, Tel. +32 (0)2 7400925, Email [email protected]

Scroll to Top