lucie-jung-rn-mUzZQGKY-unsplash

Raportul Planeta Vie 2008

Omenirea se îndreaptă spre un dezastru ecologic, pe măsură ce exploatarea resurselor naturale depăşeşte cu aproape o treime capacitatea de susţinere a Pământului. Acesta este mesajul pe care îl transmite ultima ediţie a Raportului Planeta Vie (Living Planet Report), editat de WWF(World Wide Fund), cel mai important raport cu privire la starea planetei. Mai mult, capitalul natural mondial şi biodiversitatea sunt în regres continuu, şi tot mai multe state alunecă uşor uşor spre o criză continuă sau temporară de apă.

Publicat pentru prima oară în 1998 şi reluat o dată la doi ani, raportul este general acceptat drept un calcul exact al capacităţii Pamantului de a ramane o planetă vie. Realizat ce către WWF (World Wide Fund), în colaborare cu Societatea pentru Zoologie din Londra şi Global Footprint Network, raportul descrie situaţia biodiversităţii la nivel mondial şi presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii îl exercită asupra biosferei. Anul acesta, el indică clar faptul că mai mult de trei sferturi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu deficit ecologic, în care consumul naţional a depăşit cu mult capacitatea biologică a teritoriului.

James Leape, directorul WWF International, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la subestimarea problemelor ecologice, în favoarea chestiunilor de ordin strict economic: “Omenirea este mult prea preocupată în momentul de faţă de supra-evaluarea bunurilor financiare. Drept consecinţă, ceea ce ne ameninţă acum întreaga societate este o prăbuşire a capitalului ecologic, provocată de neglijarea valorilor naturale, care constituie de fapt baza vieţii şi a prosperităţii. Cei mai mulţi dintre noi ne menţinem stilul de viaţă actual şi creşterea economică, făcând apel, uneori în exces, la capitalul ecologic al altor regiuni de pe Planetă. Daca cererile noastre continuă în acelaşi ritm, până în 2030 vom avea nevoie de echivalentul a două planete pentru a ne putea păstra stilul de viaţă”.

Scroll to Top