dsc_0522

Protestul pentru stoparea DN 66A se muta la Ministerul Mediului

Agent Green si organizatiile partenere protesteaza astazi la Ministerul Mediului pentru a-l convinge pe ministrul Borbely ca este timpul sa se implice activ pentru stoparea definitiva a constructiei ilegale a DN 66A prin zone de protectie integrala si prin ultimul peisaj forestier intact din zona de clima temperata a Europei. „Dupa doua saptamani de proteste, timp in care la ministerul mediului s-a vegetat in cazul DN 66A, am decis inchiderea taberei de rezistenta din muntii Retezat si continuarea demersurilor chiar la poarta principala unde ministrul Borbely intra in minister. Dorim sa il informam personal despre adevaratul impact al constructiei drumului si despre necesitatea implicarii imediate a domniei sale in acest caz”, spune Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

La intrarea in minister voluntari imbracati in costume de urs brun sustin un zid pe care scrie ”DOMNULE BORBELY, DN 66A – CAPAT DE DRUM” si cer ministrului sa opreasca definitiv constructia drumului pe criterii strict stiintifice. In timp ce o ursoaica lovita de o masina zace moarta intr-o balta de sange, un urs suparat arata un banner pe care scrie ”STOP DN 66A – PADUREA E CASA MEA!”. „Am ales sa oferim ministrului aceasta scena pentru ca reflecta intru totul pericolul la care sunt expuse toate animalele salbatice din zona o data cu constructia acestui drum. Ursul brun este cea mai sensibila specie la fragmentarea habitatului. Asfaltul este primul pas pentru distrugerea habitatului ursului si a celorlate specii identificate de noi in cadrul studiului pe care il efectuam. Ramificarea infrastructurii si constructiile ce vor urma vor conduce la scaderea drastica a biodiversitatii in zona . Ii cerem ministrului sa nu permita asa ceva”, spune Luminița Tănasie, Manager Programe, WWF Programul Dunăre-Carpați România.

„Am ales sa ma alatur taberei de rezistenta din Retezat si sa continui protestul si la Ministerul Mediului pentru imi doresc sa protejez padurile intacte care adapostesc animale rare cum sunt lupul, ursul si rasul. La noi in Olanda si in Belgia nu mai avem asa ceva. Le-am distrus inca din secolul al XIX-lea. Sper ca Romania nu va face aceeasi greseala in secolul XXI”, spune Katrien Delille, voluntara WWF si studenta din Belgia la Universitatea Wageningen din Olanda.

In luna ianuarie a acestui an Agent Green, organizațiile partenere (Grupul Milvus, Asociația pentru Protecția Liliecilor, Societatea Română de Herpetologie, Societatea Carpatina Ardeleană și WWF) și profesori de la catedra de Taxonomie și Ecologie a Universității Babes-Bolyai, dar si de la Universitatea din Edinburgh (Scotia) au demarat primul contrastudiu științific de biodiversitate din România pentru a demonstra că tronsonul 3 al drumului național 66A care măsoară 19 km ar urma să afecteaze zone de protectie integrala din ariile protejate pe care le traversează și să distrugă ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei adăpostit în munții Retezat, Godeanu și Țarcu. Studiul ar urma sa fie finalizat in cel putin 3 ani, un raport intermediar urmand a fi oferit ministerului la sfarsitula cestui an.

Organizatiile ecologiste cer domnului Borbely, ministrul mediului si padurilor sa opreasca definitiv constructia DN 66A pe criterii stiintifice.

Scroll to Top