_c__cristian_mititelu_raileanu__1_

Proiectul de renaturare a zonei Carasuhat din Mahmudia la final

Proiectul „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării” este co- finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, în baza contractului de finanțare nr. 128266/01.03.2012 semnat între ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu și Consiliul Local al Comunei Mahmudia, în calitate de beneficiar. Consiliul local Mahmudia implementeaza proiectul în parteneriat cu WWF-România și Adminstrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.              
 
Proiectul „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării” este prima acțiune de reconstrucție ecologică din Delta Dunării implementat de către o comunitate locală. După aproape 4 ani de la demarare, luna aceasta proiectul se încheie.
 
Luna aceasta marchează încheierea proiectului de reconstrucție ecologică din zona Carasuhat, lucrări începute în luna iulie 2014. Mahmudia este una dintre cele mai importante localități aflată de-a lungul brațului dunărean Sfântu Gheorghe, unde au avut loc în anii ’80 lucrări de desecare, urmate de activitățile agricole, în urma cărora o bună parte din zona deltaică s-a pierdut. În acest context, proiectul și-a dorit să contribuie la rezolvarea a două probleme majore cu care se confruntă nu numai zona proiectului, ci întreaga deltă : asanarea şi transformarea în amenajări agricole și piscicole a 35% din zonă, respectiv lipsa măsurilor de dezvoltare şi protecţie a speciilor şi habitatelor pe 52,8% din teritoriul rezervației. 
 
Astfel, prin investiție s-a realizat reconectarea a 924 ha la circuitul natural prin refacerea sistemului hidrologic care creeză condiții pentru pentru toate speciile de plante, păsări și pești caracteristice deltei, astăzi amenințate cu dispariția. Realizarea acestor lucrări au vizat refacerea și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale locuitorilor din zonă.  De asemenea 10 ha au fost plantate cu Salix alba, Populus alba şi Fraxinus excelsior/angustifolia; au fost realizate și montate 300 de geamanduri care delimitează zonele de interes pentru conservare, 20 de panouri informative pentru aplicarea măsurilor de conservare, 10 semne de avertizare şi limitare a vitezei. 
 
„Considerăm că această lucrare de reconstrucție ecologică va contribui mai bine la creșterea bunăstării comunității locale prin diversificarea posibilităților de desfășurare a unor activități economice tradiționale și în special a turismului și va demonstra avantajele zonelor umede pentru comunități, precum și a lucrărilor de reconstrucție ecologică, reprezentând, în același timp, un exemplu de urmat și de alte comunități.” a declarat Cornelia Benea, ARBDD.    
 
“Proiectul de reconstrucție ecologică din incinta Carasuhat reprezintă visul îndeplinit al mahmudienilor. De-a lungul ultimilor aproape patru ani echipa de proiect formată din experți ai celor mai importante instituții guvernamentale și nonguvernamentale din deltă au reușit să ducă la bun sfârșit un plan în care foarte puțini oameni au mai crezut până la final. Provocările implementării proiectului au fost pe măsura satisfacțiilor pe care le avem astăzi la finalizarea acestuia. Ne dorim ca munca noastră să fie continuată, deoarece aceasta reprezintă doar o piatră de temelie în revenirea naturii la stadiul inițial din anii ΄80. Aceasta implică o bună gestionare a zonei în conformitate cu legile naturii.” a declarat Gheorghe Demidov, manager proiect.
 
„Acest proiect de reconstrucție ecologică trebuie să fie un punct de plecare în dezvoltarea unui model de utilizare durabilă a resurselor naturale oferite de deltă ținând cont atât de necesitatea de conservare a naturii, dar și de nevoia comunității locale de dezvoltare prin activități economice prietenoase cu natura.” a declarat Camelia Ionescu, WWF-România.
 
Obiectivul principal al proiectului a fost de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu. 
 
 
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Scroll to Top