WWF, cea mai importantă organizaţie de mediu din lume, împreună cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale din Maramureş, au organizat astăzi o întâlnire cu jurnaliştii din Baia Mare, pentru a le prezenta un proiect unic in regiune, implementat cu scopul de a crea mecanismele necesare promovarii produselor tradiţionale.
Proiectul, intitulat “Produsele din zonele agricole cu valoare naturală ridicată – liant între oameni şi natură” a fost demarat în noiembrie 2009 de către WWF, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Produse tradiţionale din Maramureş şi finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).
Întâlnirea de astăzi a prilejuit prezentarea proiectului şi mai ales a beneficiilor pe care acesta le creează în rândul comunităţilor. Pentru o mai bună înţelegere a procedeelor de obţinere a produselor tradiţionale şi a sistemului extensiv de funcţionare a unei ferme, jurnaliştii au fost invitaţi să viziteze ferma de produse tradiţionale din carne de la Lăpuşel, unde li s-au explicat nu numai beneficiile proiectului asupra comunităţilor din zonă, ci mai ales importanţa produselor alimentare tradiţionale pentru sănătate.
Produse alimentare cu valoare naturală ridicată în grădiniţele din Baia Mare
Proiectul “Produsele din zonele agricole cu valoare naturală ridicată – liant între oameni şi natură” se vrea a fi punctul de pornire pentru crearea mecanismelor socio-economice necesare menţinerii zonelor agricole cu valoare naturală ridicată. Aceste zone fac parte dintr-o abordare relativ recentă a Uniunii Europene a activităţilor de conservare a naturii, intitulată High Nature Value Farming (HNVF) sau Zone agricole cu valoare naturală ridicată.
Componenta de bază a proiectului se referă la elaborarea unei scheme pilot de livrare a produselor alimentare HNVF în grădiniţe particulare din Baia Mare, astfel ca produsele naturale proaspete să asigure masa copiilor de vârstă preşcolară. După implementare, modelul de schemă pilot va fi promovat şi în alte unităţi de învăţamânt din Baia Mare.
Totodată, valorile şi beneficiile alimentelor produse în sistemele HNVF sunt promovate în cadrul proiectului, prin organizarea campaniei „Zilele Porţilor Deschise la Ferme”, în cadrul căreia elevi de şcoală primară şi de gimnaziu din Baia Mare au avut ocazia să viziteze 4 ferme din zonele cu valoare naturală ridicată, pentru a vedea unde şi cum se produc alimentele cu valoare naturală ridicată.
Campania „Zilele Porţilor deschise la ferme„ a fost iniţiată la jumătatea lunii mai, când 41 de elevi provenind de la şcoala cu Clasele I-VIII Octavian Goga şi de la Liceul cu program Sportiv au vizitat fermele Repedea – ce produce caşcaval ecologic, Lăpuşel – recunoscută pentru produsele din carne, Sat Şugatag – stână ecologică, precum şi ferma Ţiplea din Ocna Şugatag, în cadrul căreia se obţine carne de vită aflată în curs de certificare ecologică.
Pe 27 si 28 septembrie copiii de la Gradiniţa privată Teddies, cea care va beneficia de schema de livrare de produse, împreună cu părinţii acestora şi reprezentanţi ai grădiniţei vor vizita ferma de la Lăpuşel şi livada de pomi fructiferi de la Buciumi, având astfel ocazia de a observa procedura de lucru de la ferme şi de a degusta produsele.
Note pentru editori
Zonele HNVF (High Nature Value Farming) se disting prin sisteme agricole multi-funcţionale, care ţin cont de bunăstarea animalelor, de ciclurile naturale ale culturilor şi de impactul asupra biodiversităţii terenurilor agricole. HNVF presupune grija pentru resursele naturale, dar şi pentru binele comunităţilor, prin faptul că sprijină economia locală: prin valorificarea produselor locale veniturile obţinute se întorc la fermieri şi astfel ajută la susţinerea pe viitor a activităţii acestuia şi la menţinerea sistemului tip fermă.
HNVF contribuie la păstrarea identităţii culturale a zonelor rurale, prin perpetuarea tradiţiilor care ţin de practicile agricole, de produse, dar şi de sărbători şi festivaluri. Nu în ultimul rând, produsele provenite din zonele agricole cu valoare naturală ridicată sunt obţinute prin metode tradiţionale, prin urmare au un aport nutritiv ridicat şi sunt mai sănătoase decât produsele ob’inute prin agricultura convenţională.