Primul centru plutitor de creștere a sturionilor din Europa a fost inaugurat pe Dunăre, la Viena

1,6 milioane juvenili de sturioni urmează să fie crescuți și eliberați în sălbăticie până în 2030, ca parte a proiectului Life-Boat4Sturgeon, finanțat de UE

Puține specii de pe Pământ sunt mai aproape de dispariție decât sturionii – acest grup de pești uriași, preistorici, care, deși au reușit să supraviețuiască timp de peste 200 de milioane de ani, se află în prezent pe un nedorit loc fruntaș în rândul speciilor critic amenințate.

Ca un pas îndrăzneț în direcția stopării acestui declin, prima facilitate plutitoare din Europa dedicată reproducerii sturionilor a fost inaugurată astăzi la Viena. Nava de 66 de metri lungime, MS Negrelli, andocată acum în orașul de pe Dunăre, va servi drept facilitate pentru constituirea unei bănci de gene vii dedicate creșterii de puiet de sturioni din cele patru specii native prezente încă în Dunăre: morun, nisetru, cegă și păstrugă.

Se preconizează că, în cadrul proiectului, aproximativ 1,6 milioane de sturioni juvenili vor fi crescuți și eliberați în Dunăre până în 2030.

Urgența din spatele acestor eforturi de reintroducere a noi exemplare rezultă din faptul că sturionii, aceste fosile vii, alunecă în mod îngrijorător spre dispariție, din cauza pierderii habitatelor, a blocării rutelor de migrare și a comerțul ilegal de caviar.  În ciuda interdicțiilor stricte de pescuit, braconajul și cererea persistentă de pe piață neagră continuă să le amenințe supraviețuirea.

Importanța proiectului se reflectă și în puternicul sprijin politic primit de la nivel federal austriac. Norbert Totschnig, Ministrul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Climei și Protecției Mediului, al Regiunilor și Managementului Apei (BMLUK) și  Peter Hanke, Ministrul Federal pentru Finanțe, Economie, Forță de Muncă, Afaceri Internaționale și Inovație au salutat deopotrivă inițiativa, subliniind importanța sa pentru biodiversitate și pentru protecția speciilor periclitate din regiunea Dunării.

La ceremonia de deschidere au participat și Monika Mörth, șefa Direcției de Management al Apelor (BML), Ulli Simma, consilier municipal al orașului Viena, Hans-Peter Hasenbichler, CEO al Viadonau (Administrația Apelor din Austria) și Eva Schulev-Steindl, rectorul Universității BOKU din Viena.

Sturionii sunt indicatori ai sănătății râurilor, liber-curgătoare, esențiale pentru nevoia noastră de apă potabilă, pescuit, protecție împotriva inundațiilor dar și pentru recreere. „Supraviețuirea lor reflectă bunăstarea la nivel mai general a Dunării, cel de-al doilea fluviu al Europei”, a împărtășit Andreas Beckmann, CEO al WWF Europa Centrală și de Est, la evenimentul de inaugurare. „Prin protejarea sturionilor, protejăm și ecosistemele care susțin biodiversitatea, dar și mijloacele de trai pentru comunități reziliente de-a lungul cursului râului.” a continuat Andreas Beckmann.

Lansarea centrului de reproducere face parte din inițiativa LIFE-Boat4Sturgeon finanțată de UE și coordonată de Universitatea BOKU din Viena. WWF face parte din parteneriatul internațional, alături de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Climei și Protecției Mediului, al Regiunilor și Managementului apei (BMLUK), Orașul Viena, Revivo în Slovenia, MATE în Ungaria și Viadonau – Autoritatea Națională a Apelor, cea care a pus la dispoziție fosta navă de transport MS Negrelli. Nava a fost supusă în ultimele luni unor transformări ce îi permit să găzduiască 35 de tancuri pentru reproducerea celor patru specii diferite de sturioni de Dunăre.

De la începutul verii, vizitatorii vor putea lua contact direct cu acest proiect, prin tururi ghidate ce se vor organiza la bordul navei  MS Negrelli.

Un efort transfrontalier pentru salvarea unor specii atât de valoroase

În timp ce nava MS Negrelli va rămâne ancorată la Viena, călătoria sturionilor reproduși aici va continua. Trei dintre speciile crescute la Viena vor călători în Marea Neagră și vor petrece câțiva ani în apă sărată înainte de a se întoarce în Dunăre. De vreme ce Porțile de Fier reprezintă încă un obstacol de netrecut pentru sturioni, aceste trei specii vor fi eliberate doar în aval. În regiunea Dunării inferioare, WWF acționează în Bulgaria, România și Ucraina pentru a oferi tinerilor sturioni o șansă la supraviețuire prin eforturi  de conservare la nivel local și anti-braconaj și de supraveghere a lansărilor.

„Suntem extraordinar de mândri că facem parte din acest efort”, a spus Beate Striebel, WWF Sturgeon Initiative. „Dar eliberarea în Dunăre a sturionilor este doar o parte a întregii povești. În regiunea Dunării inferioare, lucrăm îndeaproape cu pescari, comunități locale și cu autorități de reglementare a pescuitului pentru a ne asigura că acești mici sturioni au parte de cel mai bun start posibil. Riscurile sunt enorme – de la prinderea accidentală în plasele de pescuit la prădătorii naturali – dar unii vor reuși! Și acești supraviețuitori vor ajuta la revenirea speciilor de la punctul critic al dispariției.” a adăugat  Beate Striebel.

„Doar cu o abordare multinațională, interdisciplinară și menținând pe termen lung aceste eforturi vom putea salva de la dispariție aceste specii enigmatice”, a evidențiat Thomas Friedrich, manager de proiect de la Universitatea BOKU, subliniind factorii multipli de stres și perioadele lungi de timp în care exemplarele acestor specii ating maturitatea.

”Acțiuni pentru sprijinul populațiilor de sturioni au fost făcute de-a lungul timpului și de țările riverane Dunării de Jos, România, Bulgaria și Ucraina în cantități diferite și cu eforturi diverse care au implicat de la autorități de stat la entități private și instituții de cercetare sau universități. Cei 1,6 milioane de sturioni care vor fi eliberați în cadrul proiectului LIFE-Boat4Sturgeon, mulți având părinți din țările menționate mai sus, se adaugă celor peste 1 milion populate anterior de aceste țări. Rezultatele nu par spectaculoase la prima vedere dar, în acest moment știm că nisetrul cel puțin, care aproape dispăruse din Dunăre, începe să-și revină încet încet. ” spune Cristina Munteanu, Coordonator Național pentru Conservarea Sturionilor, WWF-România.

© Raffeiner Reputation_APA-Fotoservice_Reither

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected], +40730098710

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected],  +40757176467

Despre WWF (Fondul Mondial pentru Natură)

De peste 15 ani, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF – România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy și conservare a naturii, consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin advocacy față de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt Maramureș, Transilvania, Sud-Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. 

WWF – România (Fondul Mondial pentru Natură) face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente.

WWF-Europa Centrală și de Est, în calitate de membru al rețelei globale WWF, are rolul de a promova misiunea WWF în șapte țări din Europa Centrală și de Sud-Est (între care și România) și în ecoregiunile Dunării și Carpaților.

Mai multe informații aici: wwf.ro

Scroll to Top