Prima Sărbătoare a Dunării pentru 80 de copii din Gârcov şi Giuvărăşti

Bucureşti, 4 iulie- La Gîrcov, în judeţul Olt, pe malul Dunării, 80 de copii i-au urat sâmbătă “la mulţi ani” fluviului care le însoţeşte viaţa şi le bucură copilăria. Pe 29 iunie, 19 ţări sărbătoresc, an de an, Ziua Dunării. Anul acesta, WWF a ales să marcheze această zi împreună cu comunitatăţile din Gîrcov şi Giuvărăşti, două dintre zonele în care organizaţia desfăşoară un proiect de conservare a două specii de păsări- proiectul Frontiere Verzi (Green Borders).

În fiecare an, Ziua Dunării este prilej de sărbătoare pentru cele 83 de milioane de oameni care trăiesc în Bazinul Dunării şi se bucură de resursele naturale oferite de fluviu. Dunărea deține o parte importantă din comorile naturale ale Europei, fiind considerată un adevărat adăpost pentru numeroase ecosisteme extrem de valoroase. Luncile fluviului oferă numeroase beneficii, de la purificarea apei, până la pescuit și recreere, toate în valoare de 500 euro / hectar pe an. Sistemul de râuri din bazinul Dunării oferă apă potabilă pentru 20 milioane de oameni.

Toate acestea sunt însă condiţionate de buna conservare a Luncii Dunării.

De mai bine de un secol, cooperarea transfrontieră în lungul Dunării a neglijat beneficiile ecologice ale fluviului, în detrimentul exploatării intensive pentru diverse ramuri economice, precum agricultura şi navigaţia. În prezent, 70% din Lunca Dunării s-a pierdut, ceea ce a redus inclusiv capacitatea de stocare naturală a apelor de inundaţie. Un studiu WWF realizat în 2010 arată că există aproximativ 800.000 ha de luncă potrivite pentru reconstrucţie ecologică în bazinul Dunării.

WWF reface Lunca Dunării şi crează oportunităţi

În ianuarie 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi. Acesta asigură cadrul necesar pentru conservarea transfrontieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării în România şi Bulgaria, lucru ce va asigura imbunătăţirea zonelor de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

În România, 175.000 de oameni trăiesc în zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi. 21 de sate şi 2 oraşe din Lunca Dunării vor beneficia de măsurile de conservare pe care WWF le implementează în beneficiul naturii, dar şi al oamenilor. Pentru 2012, proiectul prevede reconstrucţia a 1000ha de luncă, plantări în zone cheie şi realizarea unui model de fermă piscicolă sustenabilă.

Sărbătoarea Dunării, alături de Clubului Cormoranului

Gîrcov este una dintre cele 21 de comune incluse în proiectul Frontiere Verzi. Tradiţia proiectelor de conservare WWF rezervă comunităţilor locale un rol extrem de important în desfăşurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al acţiunilor WWF fiind garantate de implicarea oamenilor locului. La Gîrcov, Clubul Cormoranului este forma prin care copiii din zonă îşi arată sprijinul faţă de proiect. De câteva luni de zile, cei 80 de membri ai Clubului sunt iniţiaţi în tainele ecologiei: participă la sesiuni de birdwatching, pentru a cunoaşte cele două specii protejate la nivel european cu care se mândresc şi asistă la prezentările specialiştilor WWF şi SOR (Societatea Ornitologică Română).

Pentru că Ziua Dunării este cea mai importantă sărbătoare pentru Clubul Cormoranului, copiii au început să se pregătească pentru acest moment încă din primăvară. Un grup de artişti au acceptat provocarea lansată de WWF, de a le oferi săptămânal copiilor lecţii gratuite de balet, de teatru, de desen şi de fotografie. Sâmbătă, copiii au oferit publicului o reprezentaţie de balet, un spectacol de teatru multimedia şi o expoziţie de desene, ai cărei protagonişti au fost cormoranul mic şi raţa roşie. La evenimentul de la Căminul Cultural din Gîrcov a fost invitat şi ansamblul de folclor Muguraşii Oltului. Spectacolul s-a bucurat de sprijinul finanicar al Garanti Bank, unul dintre partenerii WWF.

Invitaţi la evenimentul Clubului Cormoranului au fost: comunitatea locală, reprezentanţi ai Agenţiilor pentru Protecţia Mediului Teleorman şi Olt, parteneri în proiect, jurnalişti din presa locală şi naţională, membri şi susţinători ai organizaţiilor WWF şi SOR.

Note:
1. Atât raţa roşie, cât şi cormoranul pitic sunt considerate specii prioritare pentru obiectivele programului Life Nature al Uniunii Europene. Se estimează că mai puţin de 39.000 de perechi de raţă roşie şi mai puţin de 18.000 de cormoran pitic mai cuibăresc în Europa Dintre acestea, aproape o treime trăiesc în România şi câteva sute în Bulgaria.
2. Mai multe informaţii despre proiectul Frontiere Verzi sunt disponibile pe site-ul proiectului, www.green-borders.eu.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Este una dintre cele mai mari şi eficiente organizaţii internaţionale independente care derulează proiecte pentru conservarea naturii. Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe informaţii pe www.wwf.ro.

Pentru mai multe informaţii vă rog contactaţi WWF Programul Dunăre-Carpați România, persoană de contact :

Ioana Bețieanu, Specialist Media și Campanii, email [email protected], tel 0730 098 716.

Scroll to Top