panthera_tigris_vivek_r__sinha___wwf_1

Pentru prima dată în ultimele decenii, numărul de tigri sălbatici e în creștere

Numărul de tigri sălbatici a fost estimat la 3890, în creștere de la doar 3200 în 2010, au declarat WWF și Global Tiger Forum (GTF). Această cifră minimă actualizată, compilată din datele IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) și cele mai recente recensăminte naționale ale populațiilor de tigri, se datorează creșterii populațiilor de tigri din India, Rusia, Nepal și Bhutan, metodelor de monitorizare îmbunătățite și protecției sporite.
 
„Pentru prima dată după decenii de declin constant, populațiile de tigru sunt în creștere. Acest lucru ne oferă o mare speranță și arată că putem salva speciile și habitatele lor atunci când guvernele, comunitățile locale și ecologiștii lucrează împreună”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF Internațional.
 
Tigrii sălbatici trăiesc într-o varietate de habitate din Asia. În prezent, există 13 țări cu populații de tigru: Bangladesh, Bhutan, Cambodgia, China, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Nepal, Rusia, Thailanda și Vietnam. În urmă cu 100 de ani existau 100.000 de tigri sălbatici, iar în 2010 numărul acestora scăzuse până la 3.200. În 2010, guvernele din țările cu populații de tigri au fost de acord să acționeze pentru a dubla numărul tigrilor sălbatici până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. Acest obiectiv este cunoscut sub numele de Tx2.
 
Declinul la nivel mondial a fost oprit, dar tigrii nu sunt încă în siguranță
 
În această săptămână guvernele din țările cu populații de tigri se reunesc la cea de-a 3-a Conferință Ministerială din Asia pe tema Conservării Tigrilor, la New Delhi, India. „Aceasta este o întâlnire strategică ce are loc la mijlocul drumului către obiectivul Tx2”, a declarat Dr. Rajesh Gopal, secretar general, Global Tiger Forum. „Guvernele țărilor cu populații de tigri vor decide următorii pași în direcția atingerii acestui obiectiv, pentru ca tigrii să aibă un loc în viitorul Asiei”.
 
În cadrul întâlnirii de trei zile, țările vor raporta cu privire la progresul lor spre obiectivul Tx2 și își vor lua angajamente cu privire pașii următori. Prim-ministrul Narendra Modi se va adresa conferinței privind rolul esențial pe care îl joacă tigrii, ca simbol al bunăstării ecologice a unei țări.
 
„Un plan de acțiune puternic pentru următorii șase ani este vital”, a declarat Michael Baltzer, lider al Inițiativei WWF Tx2. „Declinul la nivel mondial a fost oprit, dar nu există încă niciun loc sigur pentru tigri. Asia de Sud-Est, în special, este în pericol iminent de a pierde populațiile de tigri în cazul în care aceste guverne nu iau măsuri imediat”.
 
Peste 1500 de tigri, în comerțul ilegal cu specii sălbatice
 
Tigrii sunt clasificați ca fiind amenințați cu dispariția de Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, cele mai mari pericole fiind braconajul și pierderea habitatului. Statisticile TRAFFIC, rețeaua de monitorizare a comerțului cu specii sălbatice, arată că cel puțin 1.590 de tigri au fost confiscați de către autorități între ianuarie 2000 și aprilie 2014, parte a comerțului ilegal cu specii sălbatice, o piață neagră valorând miliarde de dolari.
 
Pentru ca țările să își protejeze populațiile de tigri, este esențial să cunoască mărimea acestor populații și amenințările cu care se confruntă.
 
În 2014, guvernele țărilor cu implicate au convenit să anunțe o nouă estimare globală până în 2016, pe baza studiilor complete, sistematice, naționale. Cu toate acestea, nu toate țările au finalizat sau publicat aceste recensăminte. Noua estimare minimă de aproximativ 3.900 de tigri se bazează pe estimările oferite de  Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, actualizată pentru țările în care au avut loc recensăminte naționale ale populațiilor de  tigri după evaluarea IUCN. WWF și GTF felicită țările cu populații de tigri care și-au actualizat cifrele privind aceste populațiile de tigri începând cu anul 2010 și încurajează țările rămase să completeze și să publice recensăminte cât mai curând posibil.

Note pentru editori:

Mai multe despre programul Tx2: https://wwf.ro/ce_poti_face_/pentrutigri/
Adoptă un tigru: http://tigru.wwf.ro/
 

Scroll to Top