No More Coal

Parlamentul European nu reuşeşte să îmbunătăţească răspunsul Europei la schimbările climatice


Comitetul a votat ieri dimineaţă o revizie a Sistemului de Comercializare a Emisiilor (ETS) şi a Propunerii de Efort Distribuit (ES) (prin care se alocă fiecărei ţări partea sa de reduceri de emisii în sectoarele neacoperite de piaţa carbonului). Acum puterea de decizie cu privire la pachetul Climă trece la Miniştrii Mediului din Consiliul Uniunii Europene, care vor fi supuşi unor mari presiuni pentru a obţine un acord mai puternic până la sfârşitul anului 2008.

Obiectivele de reducere globală

Tomas Wyns, senior policy officer pe problema ETS la CAN Europe, a spus: „Parlamentul a rezistat tentativelor de a bloca trecerea automată de la o reducere de 20% la 30% în cazul realizării unui acord internaţional până în anul 2020. Păstrarea obiectivului de 30% trimite un semnal încurajator partenerilor noştri internaţionali care sunt în drumul către Poznan şi Copenhaga. Toate privirile sunt acum îndreptate către Miniştrii Mediului, mingea fiind acum în terenul lor. Vor arăta ei angajamentul referitor la climă necesar ţărilor dezvoltate pentru a face posibil un accord internaţional în 2009?”

Mai multe subvenţii pentru cărbune

Joris den Blanken, director pe pachetul UE Climă şi Energie al Greenpeace, a declarat: « Parlamentarii europeni au susţinut un răspuns pe jumătate la provocarea schimbării climatice. » Parlamentul a votat pentru alocarea unor credite de CO2 în valoare de 10 miliarde pentru proiecte de captare a carbonului. « Nu vom lăsa în urmă era cărbunelui dacă dăm cecuri în alb pentru captarea şi stocarea lui. Captarea carbonului este un pariu costisitor care lungeşte viaţa cărbunelui când ceea ce ar trebui să facem ar fi să diminuăm combustibilii fosili şi să trecem la energii regenerabile şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice,» a spus Blanken.

Creditele forestiere

Comitetul de Mediu a semnalat de asemenea că ar dori să accepte introducerea creditelor forestiere de compensare în Sistemul de Comercializare a Emisiilor, contrar recomandărilor Comisiei Europene. „ Introducerea tranzacţionării creditelor forestiere de către companii ar putea duce la căderea preţului carbonului. Mai important, UE va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru impactul negativ al acestor discutabile proiecte forestiere de compensare asupra drepturilor omului si biodiversităţii,” a spus Blanken.

Ezitare în asumarea responsabilităţilor domestice

Delia Villagrasa, senior advisor al WWF, a spus: „Ştiinţa ne arată că ţările dezvoltate ar trebui să-şi reducă emisiile cu 25-40%. Dar, ca rezultat al votului Comitetului de Mediu, ţările şi industriile îşi pot cumpăra calea de evitare a realizării reducerii emisiilor solicitate prin compensarea (offsetting) a aproximativ o treime din efortul lor de reducere, adică prin cumpărarea de credite externe, dar fără a avea o garanţie că aceste compensări sunt în concordanţă cu criterii sociale şi de mediu solide. Industriile, cu excepţia sectorului energetic, au fost mult scutite la început de principiul poluatorul plăteşte, dar vor trece la o licitare integrală pentru permisele de poluare în 2020. Este clar că până în prezent UE este doar parţial pe drumul de a fi lider mondial al luptei împotriva schimbării climatice.”

Efort Distribuit (ES)

Sonja Meister, militant pentru climă la FoE Europe, a spus : „În ciuda îmbunătăţirilor aduse de votul de astăzi, politicienii Europei continuă să eşueze în a face angajamentele globale consistente cu evitarea consecinţelor grave ale schimbării climatice.” Comitetul de Mediu a votat pentru măsuri puternice, inclusiv penalităţi financiare pentru a determina ţările să-şi îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor. „Parlamentarii au fost de acord că UE are nevoie de o politică de climă serioasă pentru a fi sigură că Statele Membre îşi îndeplinesc obiectivele de reducere a emisiilor. Timpul când ţările ignorau pur şi simplu obiectivele de reducere a emisiilor a apus. Dar, din păcate, parlamentarii europeni au ezitat să arate o poziţie de lider prin faptul că nu au cerut ţărilor să facă tot ceea ce e necesar încă de la început.”

Ajutorul acordat ţărilor în dezvoltare

Cu privire la ajutorul acordat ţărilor în curs de dezvoltare pentru a-şi ameliora emisiile şi a se adapta la schimbarea climatică, Comitetul de Mediu a votat pentru o susţinere obligatorie a acestora din partea UE şi pentru alocarea a jumătate din veniturile obţinute din licitarea pentru permisele de emisii. „Parlamentarii europeni au avansat cu un pas important prin votul de a susţine ţările în curs de dezvoltare, inclusiv alocarea de sume mari de bani, un punct important al pachetului în discuţie. Cu acest angajament Europa va începe în sfârşit să-şi îndeplinească obligaţiile istorice de a fi cauzat schimbarea climatică.”

Scroll to Top