Braşov, 13 aprilie 2011: Planul de investiţii pentru zona Padina-Pestera ar putea să fie amendat de Comisia Europeană, dacă se devedeşte că legislaţia va fi încălcată. Coaliţia ONG Natura 2000 România a început din vara 2010 demersurile pentru strângerea de date pentru dosarul de infringement pe cazul Bucegi sit Natura 2000.
Deşi Planul de Urbanism Zonal a fost aprobat prin aviz de mediu în 2007, pentru Bucegi, care a devenit între timp Sit Natura 2000 conform legii, fiecare investiţie trebuie să treacă separat prin procedura de evaluare adecvată. În baza acestor rezultate se va vedea dacă habitatele şi sau speciile pentru care a fost desemnat situl vor fi afectate şi se vor dispune măsurile corespunzătoare, chiar şi de stoparea investiţiei.
„Se declară că se aduc bani prin investiţii care vor îmbunătăţii viaţa oamenilor din zonă, dar se distruge tot ceea ce-i defineşte pe aceşti oameni. Modul în care se desfăşoară această investiţie, „vitală” pentru zonă, nu face decât să elimine pentru totdeauna tocmai elementele naturale ce definesc Bucegiul şi nu în ultimul rând pe noi ca şi naţiune. Dacă acest proiect va fi implementat, va schimba ireversibil faţă acestui masiv, distrugând până şi ultimul peisaj natural din Bucegi; aceasta este trista realitate”, a declarat Erika Stanciu, membru în Consiliul reprezentativ al Coaliţiei ONG Natura 2000 România.
Organizaţiile membre ale coaliţiei au demarat culegerea de informaţii pentru completarea dosarului de infringement ce va fi trimis Comisiei Europene în cel mai scurt timp. „Din 2007 Coaliţia ONG Natura 2000 România a făcut numeroase sesizări organelor abilitate să ia măsuri pentru supravegherea şi reglementarea acestei situaţii, momentan fără vreun rezultat palpabil. Construirea unui caz de infringement pe legislaţia europeană nu este un proces simplu: trebuie să ai documente şi fapte reale, autentice, să arăţi în ce mod s-a încălcat legilaţia, etc. În baza lor Comisia îşi începe propriile investigaţii şi decide dacă va face ceva”, a adăugat Erika Stanciu.
Dacă Comisia Europeană va dispune initierea procedurii de infringement pe acest caz, proiectul din zonă nu numai că nu va primi fonduri comunitare pentru implementare, dar România va fi pasibilă de amendă, şi vom fi chiar în situaţia de a se bloca toate fondurile dedicate ţării noastre, până la remedierea situaţiei.
Notă:
1. Mai multe amănunte despre Coaliţia ONG Natura 2000 România găsiţi pe www.natura2000.ro
2. Pentru mai multe detalii, documente şi studii despre acest caz, vă rugăm să ne contactaţi. Alina Alexa, Responsabil Comunicare Coaliţie, 0730.098.102 / [email protected]