Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb a semnat astăzi Ordinul de Ministru referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine din România, alături de Directorul WWF- România, Magor Csibi şi reprezentanţi ai RNP Romsilva, ICAS, Academiei Române şi ai Asociaţiei Proprietarilor de Păduri,. Sala de Consiliu a Ministerului Mediului şi Pădurilor a găzduit, astfel, un moment important, atât pentru soarta pădurilor din ţara noastră, cât şi pentru societatea civilă din România.
Stabilirea acestor criterii, o măsură esenţială pentru protejarea pădurilor virgine ale României, reprezintă primul obiectiv al protocolului de colaborare pe care Ministerul Mediulu i şi Pădurilor şi WWF- România l-au semnat în decembrie 2011, în urma campaniei Salvaţi Pădurile Virgine!
`Dacă acum un an de zile, doar anumiţi specialişti atrăgeau atenţia asupra faptului că avem în România o valoare inestimabilă de păduri virgine, astăzi am ajuns ca o mare parte din populaţie să ştie ce sunt pădurile virgine şi să se implice pentru protejarea lor. Faptul că astăzi semnăm acest ordin este o dovadă că oamenii pot impune agenda politica în România. Legislaţia s-a schimbat în favoarea pădurilor virgine pentru că oamenii au cerut-o. Este o dovadă că dacă există o implicare în masă, lucrurile se pot schimba în ţara noastră. Este o dovadă a faptului că ne gândim pe termen lung, nu doar la ce se va întâmpla mâine, din punct de vedere economic`, a declarat Magor Csibi, directorul WWF- România.
`În calitate de cetăţean şi de europarlamentar am semnat petiţia WWF pentru protejarea pădurilor virgine din ţara noastră. După un proces îndelungat, putem astăzi să punem în aplicare măsurile pentru protejarea pădurilor virgine, în urma colaborării cu WWF- România şi cu reprezentanţii Romsilva, ICAS, Academia Română şi ai Asociaţiei Proprietarilor de Păduri. După semnarea acestui ordin urmează să realizăm cartarea acestor păduri, să elaboram catalogul naţional al pădurilor virgine şi să creăm cadrul necesar pentru asigurarea de măsuri compensatorii pentru proprietarii acestor păduri`, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Pădurilor.
Protocolul încheiat în decembrie 2011 între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi WWF- România prevede colaborarea în vederea identificării, cartării şi protecţiei pădurilor virgine din România, aşa cum sunt ele definite de comun acord. Pentru soluţionarea problemei compensaţiilor acordate proprietarilor de păduri virgine pe termen mediu şi lung, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi WWF-România îşi propun să înainteze o propunere Comisiei Europene, cu privire la includerea pădurilor virgine în plăţile compensatorii pentru păduri în perioada de programare 2014 – 2020. Pe termen scurt, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi WWF- România vor identifica mecanisme financiare alternative pentru compensarea proprietarilor de păduri virgine.
Acţiunile pe care cele două părţi şi le propun sunt:
• Stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine;
• Finalizarea identificării şi cartării pădurilor virgine din România;
• Înfiinţarea unui „Catalog Naţional al Pădurilor Virgine din România” care să reprezinte instrumentul oficial de evidenţă a acestora;
• Includerea pădurilor virgine în tipul funcţional I (TI) – Păduri cu funcţii speciale pentru ocrotirea naturii, pentru care, prin lege, este interzisă orice fel de exploatare de lemn sau alte produse, fără aprobarea autorităţilor competente prevăzute de lege;
• Dezvoltarea unei propuneri cu privire la plăţile compensatorii pentru păduri în perioada de programare 2014-2020;
• Identificarea unor mecanisme financiare alternative pentru compensarea proprietarilor de păduri virgine.
WWF-România va participa cu expertiză la elaborarea actelor normative şi va sprijini, cu fonduri proprii de minim 100.000 de euro, evaluarea şi cartarea pădurilor virgine, în vederea completării Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine.
Despre campania Salvaţi pădurile virgine!
Pe 24 octombrie 2011, WWF România a lansat, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania Salvaţi pădurile virgine!, cu scopul de a pune sub protecţie ultimele păduri virgine din ţara noastră şi printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.
În timp record, de 33 de zile, 100.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de WWF, semnând petiţia campaniei, disponibilă pe www.padurivirgine.ro. Aceasta solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul protecţiei mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp.
Europa şi-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem.
Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.
WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru ţara noastră şi pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect ştiinţific, peisager, educativ, ecoprotectiv şi al biodiversităţii, este agreată de toţi practicienii, specialiştii şi cercetătorii din domeniu şi din domeniile înrudite.
Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafaţă de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, şi un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală.
WWF a iniţiat lupta pentru salvarea pădurilor virgine cu sprijinul IKEA şi Lafarge, având alături partenerii: Antena 3, Europa FM, Headvertising, TOTB, Mediacom şi Cariere.
Demersul WWF a utilizat experienţa practică a organizaţiei şi studiile Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice.
Cauza pădurilor virgine a fost susţinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Alex Găvan, Şerban Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Oţil şi Alexandru Tomescu.
Pentru mai multe informaţii contactaţi WWF:
Magor Csibi, Director de program, [email protected], tel. 0730 098 722
Costel Bucur – Coordonator programe forestiere, [email protected], tel 0727 227 223
Ioana Beţieanu, Coordonator Comunicare, [email protected], tel. 0730 098 716