Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinaţie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea şi Promovarea Destinaţiei de Ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoşului. Parteneriatul a fost construit, iar Acordul părţilor încheiat în cadrul unei serii de întâlniri cu parteneri şi factori de interes locali organizate de WWF-România de-a lungul ultimilor 3 ani.
Zona face parte din Maramureşul istoric şi are o suprafaţă de aproximativ 46.000 ha plină de valori demne de preţuit: 7 arii naturale protejate (două fiind chiar situri Natura 2000 – Gutâi-Creasta Cocoşului şi Igniş), sate tradiţionale cu o arhitectură unică şi porţi monumentale din lemn, cu tradiţii şi obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajişti, fâneţe, zone împădurite), biserici-monument din lemn şi două biserici în Patrimoniul UNESCO.
În această zonă de o valoare inestimabilă, responsabilitatea faţă de mediu (resurse naturale şi biodiversitate) şi respectul faţă de moştenirea culturală şi arhitecturală trebuie să devină principii importante în administrarea publică şi în derularea afacerilor (în mod special în sectorul de turism), pentru a evita pierderea acestei moşteniri şi a surselor de venit indisolubil legate de ea.
Zona este delimitată din punct de vedere geografic de următoarele: în sud de Munţii Gutâi – Rezervaţia Creasta Cocoşului, în est de Valea râului Cosău, la nord pe direcţia Fereşti – Rezervaţia Poiana Brazilor (Munţii Igniş) şi la vest de Valea Brazilor, până în Pasul Gutâi. Iar principalele centre administrative sunt reprezentate de comunele Deseşti, Ocna Şugatag, Budeşti, Călineşti şi Giuleşti.
Cooperare locală pentru o dezvoltare durabilă
Conform Acordului de Parteneriat, „Viziunea Partenariatului este ca această zonă să capete statutul oficial de destinaţie de ecoturism, emis de Autoritatea Naţională pentru Turism, prin promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoşului şi dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de capitalul natural.”
Semnatarii acestui Acord (nota 1) au agreat să conlucreze pentru a îndeplini 8 mari obiective, elaborate în cadrul întâlnirilor şi legate de: îmbunătăţirea şi integrarea serviciilor şi infrastructurii de (eco)turism, conservarea şi valorificarea ariilor naturale protejate din zonă, a peisajului rural, a patrimoniului arhitectural şi cultural, promovarea destinaţiei, dezvoltarea abilităţilor membrilor Parteneritului în administrarea şi promovarea destinaţiei şi susţinerea unei dezvoltări durabile a zonei. Aceste obiective se bazează pe o strategie de dezvoltare a destinaţiei întocmită cu ajutorul experţilor din cadrul Asociaţiei de Ecoturism din România, membră a grupului de lucru care a creat criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism la nivel naţional.
Criteriile au fost adoptate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi lansate public în noiembrie 2012: România a devenit astfel una dintre primele ţări din lume care au un set de criterii pentru evaluarea unor microregiuni ca zone ecoturistice. Scopul final al acestui demers este de creare a unei reţele naţionale de destinaţii (funcţionale) care să dea substanţă brandului de ţară.
Unul dintre criterii spune că în zona care doreşte statutul de destinaţie ecoturistică trebuie să existe un parteneriat între administraţia publică locală, administratorul ariei naturale protejate, sectorul de afaceri etc., parteneriat recunoscut drept coordonator al planurilor şi programelor de dezvoltare a turismului în zonă.
Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este între primele microregiuni care au încheiat un asemenea parteneriat local şi au depus documentaţia necesară intrării în procesul de evaluare coordonat de Autoritatea Naţională pentru Turism. Celelalte două candidate sunt Piatra Craiului – Zărneşti şi Pădurea Craiului – Munţii Apuseni.
Edit Pop, Coordonator local în cadrul WWF-România susţine că „destinaţia de ecoturism aduce în atenţia iubitorilor de natură o zonă din Maramureşul istoric cunoscută până acum ca şi destinaţie culturală, cu accent pe turismul rural. Oferta turistică îmbogăţită cu activităţi în natură va diversifica experienţele de vizitare ale turiştilor şi va suplimenta sursele de venit în comunităţile locale.”
În cadrul celei de-a doua Conferinţe Europeane de Ecoturism (23 – 25 octombrie 2013), unde WWF-România a prezentat iniţiativa din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului, Răzvan Filipescu – preşedintele ANT a afirmat:
„La nivel european vorbim de o creştere a gradului de urbanizare, foarte multă lume trăieşte în mediul urban şi foarte multă lume încearcă să caute diversitate şi experienţe noi şi România are acest potenţial. La nivel european există o tendinţă pentru tot ceea ce înseamnă îmbunătăţire a stilului de viaţă. Uitaţi-vă la ţările occidentale: toată lumea caută produse bio, produse ecoturistice, o reîntoarcere spre natură. Noi avem acest potenţial şi trebuie valorificat şi nu în ultimul rând profilul turistului căruia România i se adresează este exact acel turist cu discernământ, care are o anumită educaţie […].”
WWF-România şi AER îndeplinesc rolul de organizaţii susţinătoare în cadrul Parteneriatului din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului şi lucrează în strânsă legătură cu Consiliul de Reprezentare, fiind implicate în cadrul întâlnirilor de lucru pentru ca obiectivele asumate să fie realizate. Partenariatul se constituie ca o entitate deschisă pentru a primi oricând alte organizaţii, instituţii sau operatori economici care aderă la viziunea şi obiectivele enunţate. Astfel, cei ce doresc să se alăture şi să susţină în mod real o dezvoltare durabilă în zonă şi conservarea patrimoniului local – natural şi cultural – sunt rugaţi să ia legătura cu Asociaţia Ecologic Baia Mare (datele de contact la nota 2) pentru a fi înştiinţaţi cu privire la procedura ce trebuie îndeplinită.
Această iniţiativă se derulează în cadrul proiectului transfrontalier PES Dunăre (Promovarea Plăţilor pentru Servicii de Mediu şi a schemelor de finanţare sustenabilă pentru Bazinul Dunării) finanţat de Programul de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), prin Fondul Mondial pentru Mediu (GEF – Global Environmental Facility), cofinanţat de WWF şi sprijinit de Uniunea Europeană. Mai multe informaţii despre proiect aici: http://romania.panda.org/ce_facem/economie_verde/plati_servicii_mediu/pes_dunare/.
Note:
1. Semnatarii Acordului de Parteneriat sunt: Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului, Asociaţia Maramureşul Turistic, Asociaţia Maramureş Impact, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Nord-Vest (Maramureş), Comuna Ocna Şugatag, Centrul Judeţean de Informare Turistică “MaramureşInfoTurism”, Mara International Tour, Pensiunea Mărioara şi compania locală de transport Lena Alex Trans, WWF-România, Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia Ecologic, Comuna Budeşti, Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş. Ultimele trei din această listă s-au constituit, de asemenea, în Consiliu de Coordonare şi Reprezentare al Parteneriatului, cu responsabilităţi de reprezentare a destinaţiei în dialogul cu instituţiile publice şi de întocmire şi centralizare a documentelor de înfiinţare a Parteneriatului şi a destinaţiei de ecoturism.
2. Asociaţia Ecologic Baia Mare: [email protected] / [email protected], 0741.773.683 / 0745.332.022.