201906_wwf_bisonr_arm_bogdanc_d4s_2387

O generaţie nouă de zimbri în Munţii Tarcu și Munţii Poiana Ruscă

ACTUALIZARE 17 SEPTEMBRIE: Rangerii din Munții Țarcu raportează că au mai observat un al patrulea vițel în turma liberă de aici. Așadar, numărul total de viței născuți anul acesta în Munții Țarcu este de patru.

Echipele de teren implicate în inițiativa WWF-România și Rewilding Europe de reintroducere a zimbrului în Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă din Banat confirmă prezența a patru viței fătați vara aceasta în grupurile de zimbri din ambele zone. Este vorba de un vițel în primul grup de zimbri transportat anul acesta în noua zonă de reintroducere din Munții Poiana Ruscă (comuna Densuș/jud. Hunedoara), și trei viței în grupurile de zimbri liberi din Munții Țarcu (comuna Armeniș/jud. Caraș-Severin).
 
Vițelul din Munții Poiana Ruscă a fost fătat în luna mai în țarcul de aclimatizare, la scurt timp după cele două transporturi de zimbri efectuate în premieră în această zonă, care a fost „deschisă” pentru reintroduceri anul acesta, după doi ani de eforturi administrative pentru autorizare. Vițelul este de gen feminin și este într-o stare de sănătate bună; mama acestuia este un exemplar din Germania, din rezervația Donaumoos. Ei au fost surprinși pentru prima dată pe camerele-capcană montate de rangerii WWF/Rewilding în țarcul de aclimatizare, iar după deschiderea porților înspre țarcul de resălbăticire (ultimul folosit în procesul de aclimatizare a zimbrilor înainte de eliberarea lor în sălbăticie) aceștia au fost surprinși din nou, de mai multe ori, în patrulele rangerilor.

În ce privește vițeii din Munții Țarcu, aceștia au o vârstă cuprinsă între două și 8 săptămâni și sunt într-o stare de sănătate bună. Toți au fost fătați în grupul femelei Mildred, un exemplar ce provine din Rezervația Avesta (Suedia) și care a fost transportat în Munții Țarcu în anul 2014, primul din această inițiativă; Mildred este, de altfel, una dintre mame. Prezența vițeilor a fost mai întâi identificată prin intermediul urmelor de copită lăsate de aceștia în teren; ulterior, rangerii de zimbri i-au și găsit. În același grup sunt prezenți și 2 zimbri născuți anul trecut.

Matei Miculescu, unul dintre rangerii WWF/Rewilding spune că „i-am văzut pe toți trei și sunt în stare bună. Cel mai mic are două săptămâni, ceilalți doi – mai mult de o lună. Încercăm împreună cu tinerii practicieni să facem echipe și să-i localizăm în fiecare săptămână pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate.”
 
Vițeii din această zonă au fost fătați în totală libertate, deci se poate spune că împreună cu cei fătați vara trecută, formează prima generație cu adevărat sălbatică. Fiind în libertate și obișnuiți cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost și de trecere, aceștia au șanse reale de a supraviețui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul; cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viața în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munții Țarcu și formată din mai multe grupuri de zimbri transportați aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate și zimbrii transportați aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia și Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în țarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare.
 
Tristian Herbert este unul dintre tinerii practicieni la care face referire rangerul Matei Miculescu mai sus, fiind membru în taskforce-ul WWF format în luna iulie, în Munții Țarcu, pentru colectarea de date despre zimbri și habitatul lor și pentru sprijinirea procesului de dezvoltare de noi tehnologii de monitorizare și de analizare a datelor din teren (proiectul WildAI coordonat de WWF-România în cadrul inițiativei de reintroducere a zimbrilor). Tristian povestește și el despre zimbrii observați în această zonă: „Am văzut în total 14 zimbri, de la o distanță de aproximativ 25 de metri, și întregul grup era foarte calm. S-au uitat la noi pentru circa 15 minute, fără semne de nervozitate, până s-au retras încet când au simțit nevoia.”

Această primă întâlnire cu grupul în care se află vițeii a fost însă spontană, misiunea din acea zi a tinerilor practicieni fiind de colectare de probe de fecale de zimbru, pentru analiza dietei lor, și pentru a testa și înregistra fluctuațiile semnalului GSM și conexiunii la Internet în diverse locuri frecventate de zimbri.
 
Marina Drugă, Manager de proiect LIFE-Bison în cadrul WWF-România, afirmă că  „zimbrii care sunt născuți în libertate vor juca un rol foarte important în stabilirea unor generații cu adevărat sălbatice în viitor. Faptul că anul acesta avem cel puțin 3 zimbri născuți în libertate într-un grup de 11 zimbri adulți (o rată reproductivă destul de bună), demonstrează încă o dată că zona este proprice pentru formarea unei populații viabile și sustenabile în timp. Așteptăm tot mai multe vești de acest gen.”
 
Reintroducerea zimbrilor în Munții  Poiana Ruscă și Munții Țarcu din Banat se realizează în cadrul proiectului „Acțiuni urgente pentru refacerea populațiilor de zimbru în România” (LIFE-Bison), implementat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE, în perioada 2016-2021.

Pentru mai multe informații despre proiect, vizitați: www.life-bison.com.
Pentru o vizită în Măgura Zimbrilor, faceți o rezervare aici: www.wwf.ro/visitbison.
 

Scroll to Top