by_doru_oprisan___web_2

Maramureșenii din toate sectoarele și-au unit forţele și propun soluţii concrete pentru un viitor mai bun, al nostru al tuturor

Marți, 29 Septembrie 2015, a avut loc prezentarea primei strategii sectoriale pe arii protejate din România, dezvoltată de către Platforma NATURA 2000 Maramureș – un grup de specialiști ce reunește autoritățile publice, societatea civilă și mediul academic din județ. Măsurile concrete propuse prin această strategie vor conduce la o gestionare integrată multi-sectorială a ariilor protejate de interes național și comunitar și la o dezvoltare rurală durabilă în regiune.

Documentul strategic a fost realizat în cadrul unui proces de planificare participativă, dedicat îmbunătățirii protecției și conservării patrimoniului natural protejat al județului Maramureș, la care au contribuit cu expertiză un număr de 60 de membri ai grupului de lucru, reprezentând autorități publice sectoriale, administratori și custozi de arii protejate, organizații nonguvernamentale, mediul de afaceri, instituții culturale și universități, grupul de lucru desfășurându-și formal activitatea în baza a doua ordine ale prefectului (nr.538/2014, nr.291/2015).
 
Este pentru prima dată când un județ are o asemenea strategie
Strategia și pocesul prin care aceasta a fost dezvoltată reprezintă o premieră pentru România. Timp de aproape un an de zile, toți actorii din regiune au lucrat cot la cot pentru a analiza starea ariilor protejate de interes național și comunitar din punct de vedere al resurselor naturale, al resurselor umane și resurselor sociale, al patrimoniului cultural și al arhitecturii județului Maramureș. Tot în această analiză s-au identificat pericolele și amenințările la adresa rețelei de arii protejate NATURA 2000, iar de acolo au reieșit nevoile reale și implicit oportunitățile pentru valorificarea avantajelor competitive ale județului (patrimoniul cultural și natural) pentru ca acestea să devină principalul motor de dezvoltare. Documentul definește clar prioritățile pentru rețeaua de arii protejate din Maramureş, urmând ca acestea să fie integrate și în strategia de dezvoltare a județului pentru perioada 2014-2020.
 
Concret, grupul de lucru a realizat o strategie cu o serie de măsuri și soluții la problemele identificate
În viziunea grupului de lucru Platforma NATURA 2000 Maramureș, sistemul județean de arii protejate din Maramureș reprezintă un simbol și o resursă pentru dezvoltarea comunităților, patrimoniul natural și cultural reprezentând avantajul dezvoltării județene.
Strategia de dezvoltare a avut 4 obiective specifice: dezvoltarea de bune practici și conservarea habitatelor și speciilor din ariile protejate, dezvoltarea durabilă a comunităților rurale, dezvoltarea capacității de management a resurselor naturale și culturale și educația ca resursă principală a dezvoltării durabile.
Soluțiile identificate includ, pentru cele 4 obiective specifice, un portofoliu de proiecte  ce conține 22 de inițiative din care 3 programe și 19 proiecte specifice împreuna cu posibile resurse pentru finanțarea lor.
Grupul de lucru format din reprezentanţi ai autorităţilor publice administrative, administratori ai resurselor naturale, autorităţi sectoriale de reglementare şi control, agenţi economici și societatea civilă  vor continua activitatea pentru a scrie și implementa Planul de actiuni N2000 MM, adica proiectele prioritare propuse: elaborarea planului general de management al sistemului de arii protejate din Maramureș, construcția unei structuri parteneriale de cercetare și inovare în domeniul patrimoniului natural și cultural în scopul evaluării potențialului serviciilor furnizate de ariile protejate sau construcția unei structuri parteneriale de promovare a valorificării durabile a serviciilor furnizate de patrimoniul natural și de către cel cultural.  
Cele trei programe propuse a fi dezvoltate de către membrii Platformei Natura 2000 Maramureș în scopul revitalizării capitalului social tradițional și valorificarea durabilă a capitalului natural sunt:

  1. Program de micro-finanțare a activităților non – profit în domeniul protecției și conservării biodiversității, ce susțin dezvoltarea durabilă
  2. Program pentru conservarea și protecția arhitecturii tradiționale din Maramureș
  3. Program pentru conservarea și protecția patrimoniului cultural în Maramureș

 
Scopul inițiativei
Platforma Natura 2000 Maramureș, este un grup de inițiativă și cooperare la nivelul județului Maramureș, care reunește diverși factori interesați: parteneri publici, privați și din sectorul organizațiilor neguvernamentale. Grupul de lucru a inițiat procesul participativ de planificare a dezvoltării patrimoniului natural al județului Maramureș cu scopul de a identifica actiunile și proiectele prioritare pentru fundamentarea unei politici sectoriale de mediu adaptate specificului județului Maramureș, care să asigure dezvoltarea locală. Este pentru prima dată în România când toți acești actori au lucrat cot la cot timp de aproape un an, pentru a elabora o strategie ancorată în realitățile curente, colectând și analizând date din teren și integrând inițiativele județene în desfășurare.
Rezultatul acestui proces de planificare este reprezentat de strategia pentru protecția și conservarea ariilor protejate din Maramureș și de portofoliul de proiecte, identificate în mod participativ, ce include şi planul de acțiuni sau proiectele prioritare cele mai relevante care constituie soluții la problemele identificate, pentru un viitor mai bun, al nostru, al tuturor.
 

Scroll to Top