După 12 luni de la începerea propriu-zisă a lucrărilor de reconstrucție ecologică din incita Carasuhat, Consiliul local Mahmudia anunță că în această toamnă 924 ha de pășune degradată aflată în proprietate publică vor fi reconectate la circuitul natural al deltei. Proiectul „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării” este prima acțiune de reconstrucție ecologică din Delta Dunării implementat de către o comunitate locală.
Proiectul „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării” este implementat de către Consiliul local Mahmudia în parteneriat cu WWF-România și Adminstrația Rezervației Delta Dunării. Este co- finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, în baza contractului de finanțare nr. 128266/01.03.2012 semnat între ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu și Consiliul Local al Comunei Mahmudia, în calitate de beneficiar al proiectului. Valoarea totală este de 12.711.624 lei, iar timpul de desfăşurare era pe o durată de 42 de luni în perioada 01.03.2012 – 30.08.2015 și a fost prelungită cu 3 luni până la data de 31 decembrie 2015.
Astăzi lucrările sunt realizate în procentaj de 80%, evoluția lor fiind una bună în contextul dat și se estimează finalizarea la finele lunii octombrie anul curent. În următoarea perioadă vor fi realizate lucrările cele mai sensibile, constând în montarea călugărilor și realizarea celor două breșe de legatură cu bratul Sfântu Ghoerghe și canalul Litcov. Urmează împădurirea unor zone rămase pentru refacerea habitatelor forestiere și monitorizarea efectului lucrărilor asupra habitatelor acvatice.
Parte a proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”, lucrările își propun refacerea complexului de japșe, bălți, gârle și canale care ofereau, înaintea desecării și îndiguirii din anii ΄80, hrană, adăpost și loc de reproducere pentru toate speciile de plante, păsări și pești caracteristice deltei, astăzi amenințate cu dispariția. Realizarea acestor lucrări vizează asigurarea condițiilor de refacere și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale comunității locale.
Proiectul de la Mahmudia își propune recuperarea zonelor umede pierdute odată cu desecarea din anii ’80, zone care ofereau gratis resurse naturale comunității de pe malul Dunării. Lucrările de reconstrucție sunt în așa fel gândite încât să ajute refacerea proceselor naturale și condițiilor de dezvoltare a unor habitate care susțin reproducerea naturală a peștelui, creșterea stufului, pădurilor și îmbunătățirea pajiștilor inundabile. Chiar dacă scopul principal al proiectului este îmbunătățirea biodiversității, în final această diversitate biologică este motivul pentru care localnicii și turiștii au pește în farfurie. Din aceste motive ar trebui protejată, iar eforturile pentru reconstruirea zonelor umede trebuie să continuie atât în Delta Dunării, cât și în amunte, în lunca Dunării Inferioare, a declarat Cristian Tetelea, specialist lucrări de reconstrucție ecologică, WWF-România.
Obiectivul principal al proiectului este de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu.
Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regională.