Lafarge Agregate Betoane şi WWF România inaugurează punctul „Belvedere” de la cariera Suseni, judeţul Harghita

Suseni, 2 iunie 2011 – Lafarge Agregate Betoane şi WWF România inaugurează astăzi punctul „Belvedere”, situat în perimetrul de exploatare al Lafarge Agregate Betoane S.A., de la cariera Suseni, judeţul Harghita. Proiectul reprezintă o continuare a implementării planului de reabilitare a carierei, realizată împreună cu organizaţia de mediu WWF România şi Administraţia sitului Natura 2000 – Depresiunea şi Munţii Giurgeului.

„Sperăm că prin proiecte de acest gen vom reuşi să arătăm că, pe lângă activităţile comerciale, companiile au o responsabilitate în a menţine şi a restaura zonele de care beneficiază. Exploatarea nu se termină odată ce nu mai există produse de extras, ci abia după ce zona este complet restaurată, iar acest proiect va încerca să exemplifice acest principiu.” a declarat Magor Csibi, Director de Program, WWF România.

Punctul „Belvedere” a fost generat prin amenajarea taluzelor limitrofe carierei pe o lungime de aproximativ 500m, protecţia pentru prevenirea căderilor în gol fiind o preocupare a echipei de proiect. Planul de reabilitare a constat în această fază şi în plantarea a 3.000 puieţi de pin, molid şi salcie care asigură ambientarea spaţiului şi oferă condiţii prielnice speciilor de păsări şi animale caracteristice zonei. Astfel a fost realizat un spaţiu special destinat celor care doresc să admire peisajul din Depresiunea şi Munţii Giurgeului oferind totodată siguranţa necesară şi informaţii privind aria protejată.

„Ne bucurăm nespus că am finalizat punctul “Belvedere” deoarece am reuşit să transformăm locul
într-un spaţiu sigur şi util celor care vizitează zona; peisajul poate fi admirat pe o rază apreciabilă iar trecătorii pot să o facă fără a fi expuşi la riscuri de accidentare. De la cota 935m se pot observa atât păsările caracteristice ariei protejate şi peisajele minunate din jur cât şi cariera noastă de andezit care este una dintre cele mai mari exploatări de suprafaţă din România” a declarat Adam Paczoska, Director naţional Lafarge Agregate.

Exploatarea zăcământului de andezit Suseni-Chileni a fost deschis încă din anii 1940 – 1950. În anul 2001 Lafarge Agregate Betoane SA preia cariera, în prezent aceasta având 6 trepte de exploatare şi o suprafaţă de circa 100 de hectare. Capacitatea de prelucrare este de aprox. 1 milion de tone anual, fiind una dintre cele mai mari cariere de andezit din ţară.

Lafarge România şi WWF România au semnat în octombrie 2009 un acord de parteneriat pentru perioada 2010 – 2013, întărind şi pe plan local parteneriatul global existent între cele doua organizaţii internaţionale. Lafarge este membru al WWF Corporate Club, o platformă de comunicare creată de către WWF România pentru a împărtaşi mediului de afaceri misiunea şi planul de acţiuni local şi global, invitând părţile interesate să se alăture eforturilor de conservare a biodiversităţii, utilizării raţionale a resurselor şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, Lafarge implementează alături de WWF proiectul ,,Zona Mătăsaru – O nouă viaţă pe malul râului Argeş”, proiect ce îşi propune să dezvolte un model de reconstrucţie ecologică şi conservare a biodiversităţii într-o fostă zonă de exploatare a Lafarge România.

Pentru informatii suplimentare:

LAFARGE AGREGATE BETOANE

Telefon: +40 (21) 307.53.00
E-mail: [email protected]

WWF ROMÂNIA
Maria Mihul, Biodiversity Policy Officer
0730 098 715
Email: [email protected]

DESPRE WWF
Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte de conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:

• conservarea diversităţii biologice la nivel mondial;
• utilizarea raţională a resurselor naturale regenerabile;
• reducerea poluării şi a consumului iraţional.
WWF Programul Dunăre-Carpaţi România urmăreşte conservarea mediului natural şi a proceselor ecologice în România şi în regiunea Dunăre-Carpaţi, iniţiind, derulând şi sprijinind proiecte pentru păstrarea diversităţii biologice, a speciilor sălbatice şi ecosistemelor naturale. Detalii la www.panda.org/romania.

DESPRE LAFARGE

În România, Lafarge activează cu toate liniile sale de activitate: ciment, agregate, betoane, gips; are 40 de site-uri industriale şi numără 1.350 de angajaţi.

Lafarge este lider mondial în industria materialelor de construcţii, deţinând poziţii de vârf cu toate diviziile sale: Ciment, Agregate & Betoane şi Gips. Având 76.000 de angajaţi în 78 de ţări, Lafarge a înregistrat vânzări de 16,2 miliarde de euro în 2010.

Lafarge Agregate Betoane operează în România 20 de cariere, balastiere şi depozite de agregate totalizând o capacitate de producţie anuală de peste 5 milioane de tone de agregate. Aceste unităţi de producţie se găsesc în următoarele judeţe: Alba, Constanţa, Giurgiu, Bucureşti, Dâmboviţa. Prahova, Tulcea, Gorj, Buzău, Braşov, Harghita, Covasna, Iaşi, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Călăraşi, Suceava, Neamţ.

În 2010 şi pentru al şaselea an consecutiv, Lafarge a fost clasificată printre „cele mai durabile 100 de corporaţii din lume”. Prin intermediul celui mai important centru de cercetare în domeniul materialelor de construcţii din lume, Lafarge plasează inovaţia în centrul priorităţilor sale, într-un demers de a asigura construcţii durabile şi creativitate arhitecturală.

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.lafarge.com.

Scroll to Top