La Gruia, în Mehedinți, Dunărea a primit azi în apele sale cca. 50 de mii de larve de nisetru 

Acțiunea este parte a eforturilor de repopulare a Dunării cu valoroasele specii de sturioni, misiune asumată prin proiectul LIFE-Boat4Sturgeon

Aproximativ 50.000 de larve de nisetru au fost lansate astăzi, în Dunăre, la Gruia, în prezența reprezentanților WWF-România, ai reprezentanților proiectului LIFE-Boat4Sturgeon și ai autorităților: ANPA, Poliția Română, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate și Poliția de Frontieră.

Larvele de nisetru provin de la exemplare de origine dunăreană și au fost produse în primul centru plutitor de creștere a sturionilor din Europa, inaugurat în aprilie, pe Dunăre, la Viena.

Facilitatea de la Viena reunește specialiști de top și tehnologie de ultimă oră, în slujba eforturilor de repopulare a Dunării cu valoroasele specii de sturioni, aflate într-o stare precară de conservare din cauza pescuitului intensiv, al braconajului, al pierderii habitatelor și a blocării rutelor de migrare.

Călătoria micilor nisetri a început în tancurile de  reproducere ale facilității de la Viena. Icrele de sturioni, obținute prin reproducere artificială, au fost introduse în incubatoare speciale, care asigură o mișcare lentă, continuă, esențială pentru oxigenarea icrelor și prevenirea lipirii acestora. Larvele pot ieși din icre după patru și până la zece zile, în funcție de temperatură. Apoi, prin curentul de apă, sunt colectate în bazine speciale de pre-creștere. La început, larvele nu se hrănesc singure, ci supraviețuiesc datorită sacului vitelin – o rezervă naturală de nutrienți atașată de corpul lor. Sunt sensibile la lumină prea puternică, vibrații, variații de temperatură etc. După dispariția săculețului, larvele trebuie hrănite și este esențial să fie hrănite la timp pentru că, în continuare, sunt foarte sensibile.

Unul din avantajele pe care facilitatea de reproducere a sturionilor de la Viena  le aduce este acela că permite eliberări de puiet în diferite faze de dezvoltare, ceea ce crește șansele de reușită a acțiunilor de repopulare.

”Participarea noastră la această lansare a fost, dincolo de misiunea pe care ne-am asumat-o, un moment de bucurie și speranță. Sturionii sunt specii extrem de valoroase și ne dorim ca și prin acest proiect să contribuim la readucerea lor într-o stare de conservare favorabilă. Suntem conștienți că drumul este lung până acolo, dar orice efort merită”, a declarat Cristina Munteanu, Coordonator Național pentru Conservarea Sturionilor, WWF-România.

Inițiativa LIFE-Boat4Sturgeon este finanțată de UE și coordonată de Universitatea BOKU din Viena. WWF face parte din parteneriatul internațional, alături de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Climei și Protecției Mediului, al Regiunilor și Managementului apei (BMLUK), Orașul Viena, Revivo în Slovenia, MATE în Ungaria și Viadonau – Autoritatea Națională a Apelor.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected], +40730098710

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected],  +40757176467

Despre WWF (Fondul Mondial pentru Natură)

De peste 15 ani, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF – România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy și conservare a naturii, consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin advocacy față de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt Maramureș, Transilvania, Sud-Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. 

WWF – România (Fondul Mondial pentru Natură) face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente.

WWF-Europa Centrală și de Est, în calitate de membru al rețelei globale WWF, are rolul de a promova misiunea WWF în șapte țări din Europa Centrală și de Sud-Est (între care și România) și în ecoregiunile Dunării și Carpatilor.

Mai multe informații aici: wwf.ro

Scroll to Top