WWF-România, partener al FSC® (Forest Stewardship Council®) International, invită factorii interesați să participe la consultarea publică pentru Evaluarea Națională Centralizată a Riscurilor pentru Lemn Controlat în România. Sugestiile se pot trimite până în data de 14 octombrie 2016 folosind materialele prezentate pe site-ul www.lemncontrolat.ro.
Documentele au fost elaborate de consultanții FSC® și au fost ulterior dezbătute în cadrul unui Grup de Lucru Național având reprezentanți împărțiți în 3 camere (economic, social și mediu). Mai multe detalii și materiale legate de procesul de evaluare și documentele supuse consultării publice se găsesc pe www.lemncontrolat.ro.
Principiile internaționale pentru combaterea tăierilor ilegale (Reg. UE 995/2010 – Regulamentul European Privind comerțul cu lemn – EUTR) urmăresc o abordare integrată bazată pe evaluarea riscurilor. Aceste concepte sunt foarte bine reflectate în cadrul sistemelor de verificare independente precum certificarea lemnului. Certificarea în sistem FSC® pentru Lemnul Controlat presupune astfel (pentru identificarea riscurilor dar și a măsurilor de reducere a riscurilor), un proces participativ și transparent fiind considerat un exemplu de bune practici pentru sectorul forestier.
WWF-România sprijină Evaluarea Națională Centralizata a Riscurilor pentru Lemn Controlat considerând că reprezintă un instrument eficient pentru combaterea tăierilor ilegale dar și pentru implementarea prevederilor EUTR de către operatorii din România.
Consultarea publică are rolul de a angaja în mod activ principalii factori interesaţi pentru a evalua şi emite propuneri care să oglindească realităţile sectorului forestier din România – respectiv riscurile reale privind provenienţa produselor din lemn considerate inacceptabile conform standardelor FSC® privind “Lemnul Controlat”. Evaluarea se realizează conform standardelor şi metodologiei FSC® şi vizează situaţia la nivel național, luând în considerare legislaţia românească, respectiv nivelul de implementare a acesteia şi practicile curente.
Toate propunerile transmise/susţinute vor fi luate în considerare în cadrul analizei care va fi efectuată ulterior de către consultanții FSC® pentru România.
Despre Lemnul Controlat
Prin lemn controlat FSC se înțelege lemnul sau produsele din lemn care nu provin din nici una din următoarele categorii:
- lemn provenit din exploatări ilegale;
- lemn recoltat din suprafețe forestiere în care drepturile civile sau cutumiare sunt violate;
- lemnrecoltat din arii forestiere, în care valorile ridicate de conservare sunt amenințate de activitățile de management;
- lemn provenit din păduri naturale transformate prin conversie în plantații sau în teren destinat altor utilizări;
- lemn recoltat din arbori modificați genetic (MG).
Despre CNRA
Centralized National Risk Assessment (CNRA) este un instrument dezvoltat de FSC® pentru a acoperi la nivel global evaluările de risc privind “Lemnul Controlat”. Principalul obiectiv al CNRA este de a identifica zonele cu risc scăzut dar și riscurile specifice pentru fiecare din cele cinci categorii, în principalele țări producătoare de lemn.
Evaluarea de Risc Centralizata pe Lemn Controlat la nivel național va fi utilă tuturor companiilor ce vor dori să comercializeze produse certificate FSC® Mix ce au în componentă lemn controlat.
Pentru detalii suplimentare contactați:
Radu Vlad – Manager program păduri, email: [email protected], tel: 0741148124