Mai mult de 50 de specialişti vor fi pe teren în această vară pentru a evalua numărul speciilor de păsări, plante şi animale protejate de lege, de pe 260.000 ha din siturile Natura 2000 din Podişul Hărtibaciului – Târnava Mare – Olt. Rezultatele inventarierilor sunt esenţiale pentru planul management al zonei, care va fi finalizat în 2015.
„Inventarierea tuturor speciilor şi habitatelor din siturile Natura 2000 este foarte importantă pentru dezvoltarea unor măsuri minime de management pentru zonă. Fără aceste măsuri nu se poate asigura administrarea corectă a zonei şi, pe viitor, condiţiile necesare pentru un management participativ, situaţia care aduce beneficii şi comunităţilor locale”, a declarat Florentina Florescu, managerul proiectului.
În prima etapă a evaluării, care se va încheia în noiembrie 2011, vor fi cercetate 87 specii de plante ( printre care angelica, arnica, papucul doamnei, narcisele, dediţeii), 23 specii de mamifere (cum ar fi lupul, ursul, pisica sălbatică, vidra), 55 specii de păsări (ex: uliul păsărar, uliul porumbar, cârstelul de câmp) şi 10 specii de reptile. Procedura de inventariere a celor peste 260.000 de ha va fi încheiată în august 2013.
Acţinile de inventariere se vor desfăşura pe teritoriul a trei judeţe, Braşov, Sibiu şi Mureş, în cadrul proiectului POS MEDIU, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt” implementat de WWF, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru şi Asociaţia Ecotur Sibiu.
Zona proiectului include urmatoarele situri Natura 2000: Podişul Hârtibaciului, Sighişoara Târnava Mare, Pădurea de stejar şi gorun de la Dosul Fânaţului,
Pădurea de stejar şi gorun de pe Dealu Purcăretului, Oltul Mijlociu-Cibin-Hârtibaciu, Stejarii seculari Breite.
Pentru mai multe informaţii contactaţi:
Alina Alexa, Responsabil Comunicare WWF România, email: [email protected], tel: 0730.098.102.
Note pentru editori:
1. Mai multe detalii despre POS MEDIU puteţi găsi pe următorul link: www.posmediu.ro
2. Pentru mai multe informaţii despre proiect, accesaţi: http://romania.panda.org/ce_facem/carpati_arii_protejate_paduri/carpati_arii_protejate/pos_hartibaciu/.