Comisia Europeană pregătește o reformă a Politicii Agricole Comune. Aceasta va decide viitorul agriculturii în țările membre UE. În acest moment cetățenii au ocazia să influențeze acest proces, spunând ce este important pentru ei în ceea ce privește mediul rural și hrana pe care o consumă.
Noi considerăm că sistemul european actual pentru producerea și distribuția hranei este defectuos: funcționează în interesele câtorva actori, în detrimentul oamenilor, majorității fermierilor și al naturii.
Sistemul agricol european contribuie în mod direct la risipirea resurselor naturale și la deteriorarea mediului natural prin accelerarea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității, epuizării stocurilor sălbatice de pește, despăduririlor, eroziunii solului, reducerii resurselor de apă dulce și a poluării apelor și aerului. Cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la „Starea naturii în Uniunea Europeană” (2015) a arătat că biodiversitatea este în declin – 30% din speciile de păsări protejate, 60% din speciile de floră și faună protejate și 77% dintre habitatele protejate sunt într-o stare nefavorabilă. Principalele presiuni și amenințări asupra ecosistemelor terestre, conform analizei, le reprezintă agricultura și modificările condițiilor naturale de către oameni.
Agricultura de tip „fabrică”, industrială – dependentă de inputuri (pesticide, insecticide, fertilizatori chimici, antibiotice), importuri și un contributor major la fenomenul în creștere al rezistenței la antibiotice – a fost promovată în defavoarea unui sprijin viabil pentru agricultura durabilă și pentru locuri de muncă în mediul rural din Europa, o muncă decentă și calitatea vieții în țările în curs de dezvoltare.
Fermierii se confruntă în prezent cu nevoia ingrată de a alege între faliment și intensificarea agriculturii. Fermierii ce practică încă agricultura alternativă – organică sau agro-ecologică – rămân la periferia acestui sector care preferă abordarea „business as usual”. În acest timp, poluarea atmosferică și malnutriția, obezitatea sau obiceiurile alimentare nesănătoase sunt din ce în ce mai frecvente și sunt cauze de îmbolnăvire atât în Europa, cât și în lume.
În acest moment avem o oportunitate foarte rară de a încerca schimbarea acestei stări de fapt. De aceea, ne implicăm din nou în această dezbatere, așa cum am făcut-o și în anul 2013 la ultima reformă a Politicii Agricole, și am transmis Comisiei Europene poziția noastră și cerințele noastre. De asemenea, am completat chestionarul pus la dispoziția publicului de către Comsia Europeană, ca parte a consultării publice, și îi îndemnăm pe cei ce îndrăgesc natura, micii producători și peisajele rurale și își doresc o hrană sănătoasă, locală să răspundă la acest chestionar. Pentru inspirație și pentru a fi mai ușor de navigat prin chestionar, publicăm aici atât poziția noastră, cât și răspunsurile noastre la chestionar. Acesta poate fi accesat și completat până pe 2 mai 2017 la: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP.