padure_1

Exploatarea forestieră ilegală și comertul aferent /criminalitatea forestieră în România

INTERPOL, WWF și ClientEarth și-au unit forțele pentru a stopa tăierile ilegale și comerțul aferent din România. În acest scop are loc astăzi și mâine în București un seminar care se adresează atât autorităților competente, cu rol de pază și control în domeniul forestier, cât și procurorilor și judecătorilor ce se confruntă cu fenomenul infracționalității în pădurile din România.

Obiectivul seminarului este creșterea capacității de intervenție a factorilor relevanți în vederea combaterii fenomenului tăierilor ilegale de lemn.  Prin identificarea lacunelor legislative si a eventualelor bariere administrative se va obține o mai buna aplicare a legislatiei naționale și internaționale (e.g. EUTR).

Printre participanți se numără și Sasa Braun, ofițer de informații Interpol în cadrul departamentul împotriva crimei organizate. Domnul Braun este direct responsabil de regiunea Europei de Est. De peste 25 de ani face parte din forțele polițienești germane ale landului Renania de Nord-Westfalia unde a acumulat o experiență importantă în combaterea grupurilor de crimă organizată și a tehnicilor adecvate în investigații speciale.     

Din partea WWF vor fi prezenți Ionuț Sorin Banciu și Șerban Niculescu, experți forestieri pe tema tăierilor ilegale.
Ionuț Sorin Banciu coordonează departamentul regional forestier din cadrul WWF pentru Europa de Est. Inginer forestier cu o experiență de peste 15 ani în managementul pădurilor și auditor forestier internațional.

Șerban Niculescu este licențiat în silvicultură și expert forestier la WWF România. Cei 7 ani de experiență acumulată în rezolvarea situațiilor dificile din sectorul forestier, îl recomandă pentru acest proiect european inovativ dedicat combaterii tăierilor ilegale.

Scroll to Top