Organizația internațională de mediu WWF a finalizat evenimentul „Academia pentru natura sălbatică”, un pas important în cadrul proiectului de educație „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” care completează eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest. Proiectul se derulează în parteneriat cu cinci licee din Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, localități situate în vecinătatea celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune. Prin acest proiect WWF creează un cadru în care elevii şi profesorii lucrează împreună pentru a crea o reţea de cetățeni activi pentru protejarea zonelor sălbatice.
„Academia pentru natura sălbatică” a avut loc la Băile Herculane în perioada 7 – 11 Octombrie și a reunit 15 elevi și 10 profesori care au lucrat cot la cot, au învățat împreună și au planificat următorii pași pentru deschiderea în cele cinci licee a unui „Club pentru protejarea naturii sălbatice”. Pe parcursul celor cinci zile de formare aceștia au înțeles conceptele legate de sălbăticie și au devenit mai conștienți de bogățiile naturale ale zonei prin contactul direct cu echipa WWF și cu reprezentanți ai ariilor protejate, dar și printr-o ieșire pe teren în Parcul Național Domogled-Valea Cernei. De asemenea, participanții la Academie au înțeles ce presupune rolul lor de organizatori și facilitatori ai întâlnirilor din cadrul cluburilor pe care urmează să le organizeze împreună cu colegii, au cunoscut și exersat tehnicile care se află în spatele unei activități de învățare prin experiență și au conștientizat importanța unei strategii de comunicare adecvate.
Proiectul Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi a început în primăvara anului 2015 pașii parcurși până acum fiind: facilitarea de activități pe tema naturii sălbatice în cele cinci licee în cadrul săptămânii ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” (6-10 aprilie 2015) şi realizarea unei tabere de aventură în natura sălbatică în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului pentru elevii de la aceste licee (iunie 2015).
„Academia a reprezentat un context nou de învăţare experenţială pentru echipele de tineri şi profesori care au intrat în rolul de facilitatori ai activităţilor pe care urmează să le organizeze în cadrul cluburilor dedicate naturii sălbatice. Pentru susţinerea echipelor următorul pas îl reprezintă dezvoltarea unui Ghid despre conceptul de sălbăticie şi a unui curriculum, împreună cu Fundaţia Noi Orizonturi, care vor fi oferite gratuit ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi în cadrul cluburilor. Planificăm cu entuziasm în perioada următoare deschiderea oficială a celor cinci cluburi și lansarea Ghidului”, a declarat Irina Lapoviţă, manager proiect Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă, WWF-România.
Cluburile vor fi susţinute de către echipa WWF-România prin resurse şi mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o „Expediţie în natura sălbatică”, organizată pentru fiecare liceu în vara anului 2016. Pentru a transmite mai departe modelul, cadrele didactice înscrise în proiect vor prezenta activitățile realizate în cadrul cluburilor profesorilor și reprezentanților ariilor protejate într-o sesiune de formare care va avea loc în anul 2016.
Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Europei: cea mai întinsă zonă de sălbăticie. Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfăşoară firesc: nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanţial de către oameni. Pentru a avea zone sălbatice funcționale și armonizate cu interesele comunităților locale, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării la dezvoltarea managementului zonelor de sălbăticie pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat.
Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se concentrează pe aceste cinci arii protejate și urmăreşte misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale. Pentru că educaţia joacă un rol cheie în procesul de conservare, WWF România îşi propune să lucreze împreună cu elevii și cadrele didactice din regiune în acest demers.
Liceele care lucrează împreună cu WWF România și care vor deschide Cluburi pentru protejarea naturii sălbatice sunt:
- Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa (CS) din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului,
- Liceul „Mathias Hammer” Anina (CS), din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa,
- Liceul „Hercules” Băile Herculane (CS) in Parcul Național Domogled – Valea Cernei,
- Liceul „Traian Lalescu” Orşova (MH) din Parcul Natural Porţile de Fier,
- Liceul „Mircea Eliade” Lupeni (HD) din Parcul Naţional Retezat,
Proiectul este implementat împreună cu WWF Elveția, WWF Austria și cu sprijinul financiar al DBU – Fundația Federală Germană pentru Mediu.